latinica  ћирилица
28/11/2014 |  08:31 | Аутор: СРНА

Б.Лука: У прихватној станици за дјецу и омладину 42 дјеце

У Прихватној станици за дјецу и омладину затечену у скитњи и просјачењу Центра за социјални рад Бањалука, закључно за септембром ове године, било је смјештено њих 42 и то 19 дјечака и 23 дјевојчице.

Највећи проценат затечене дјеце у скитњи у овом периоду - 57 одсто су дјеца узраста од седам до 14 година, наводи се у Информацији о просјачењу и бескућницима Одјељења за друштвене дјелатности која ће се 2. децембра наћи пред одборницима градског парламента.

Од 42 дјеце, 20 је ромског поријекла и ријеч је углавном о категорији дјеце која су злоупотријебљена у случајевима просјечења.

У Информацији се наводи да је и даље примјетан тренд смањења броја дјеце страних држављана од како је успостављена процедура враћања малољетника затечених у просјачењу из других земаља.

Од 2005. године, Јавна установа Центар за социјални рад, у сарадњи са невладиним сектором и другим овлашћеним институцијама, проводи активности Прихватне станице за дјецу и омладину затечену у скитњи и просјачењу.

Дјеца у Прихватној станици могу остати до пет дана, а по потреби и дуже.

Уколико је ријеч о дјеци која су са територије друге државе, у цијели поступак укључује се Служба за послове са странцима која дијете преузима и у пратњи социјалног радника спроводи у сигурну кућу намијењену за те сврхе, након чега се покреће поступак прибављања докумената за дјецу и репатријацију у матичну државу.