latinica  ћирилица
26/11/2014 |  10:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић проглашен за почасног госта Буенос Ајреса

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић добио је признање "Почасни гост Града Буенос Ајреса", првог дана посјете Аргентини.
Дачић током посете Буено Ајресу - Фото: ТАНЈУГ
Дачић током посете Буено АјресуФото: ТАНЈУГ

"Не тражим никакве привилегије, довољна је привилегија и част што сам овде са овим дивним људима у овом дивном граду у којем се никада нисам осјећао као гост, већ као код куће", рекао је Дачић, након што му је признање уручио потпредсједник градске Скупштине Кристијан Ритондо.

Захваљујући за признање, Дачић је оцијенио да Србију и Аргентину повезује дугогодишње пријатељство и висок степен разумијевања. Додао је, да Србија и Аргентина обиљежавају 85. година дипломатских односа и да би обје земље требало да се наставе да раде на даљем унапређењу односа.

Дачић је позвао своје домаћине да посјете Београд и изразио жељу да се Београд и Буенос Ајрес побратиме.

Шеф дипломатије Србије је посјетио и стадион аргентинског фудбалског клуба Бока јуниорс, на позив руководства овог спортског друштва. Он је изразио задовољство што је посјетио један од најтрофејнијих свјетских фудбалских клубова, истакавши да је љубав према спорту, а посебно фудбалу, једна у низу сличности која повезује аргентински и српски народ.

Дачић ће се у Аргентини састати са шефом тамошње дипломатије Ектором Тимерманом, као и са другим високим званичницима и привредницима.

Аргентина и Србија требало би да потпишу Споразум о културно - просветној сарадњи и Споразум о научно-техничкој сарадњи.

Дачић је јуче започео четвородневну јужноамеричку турнеју, током које ће посјетити и Чиле и састати са са шефом чилеанске дипломатије Ералдом Муњозом Валенсуелом.