latinica  ћирилица
24/11/2014 |  17:41 | Аутор: Агенције

Церар: Вратићемо новац штедишама

Словеначки премијер Миро Церар поручио је да ће Словенија поштовати пресуду Европског суда за људска права у Стразбуру, према којој је кршила људска права штедиша Љубљанске банке у погледу располагања имовином, као и да ће им вратити новац старе девизне штедње.
Миро Церар - Фото: архив
Миро ЦерарФото: архив

Словенија ће, обећао је премијер Словеније, ту пресуду поштовати и направити све потребне кораке у том смјеру, а дуг Љубљанске банке вратити с каматама, ако је то у складу са законом.

У разговору за БХТ1 Церар је појаснио да ће његова влада идуће године донијети законске подлоге у вези с извршењем пресуде Суда у Стразбуру у случају "Алишић и други против Словеније".

Ријеч је о тзв. пилот-пресуди којом је Словенији наложено да штедишама Љубљанске банке у БиХ, као и свим осталим штедишама те банке из времена бивше СФРЈ у другим републикама, њихове уштеде врате на исти начин како је девизна штедња враћена штедишама у Словенији.

Церар је у вези с правоснажном пресудом Европског суда рекао да ће је Словенија свакако поштовати и неће подузимати правна средства против ње.

Појашњавајући своју изјаву из јула, када је у разговору за љубљански "Дневник" упозорио да ће се пресуда негативно одразити на словеначки државни буџет и да зато држава треба да размисли о покретању поступка пред међународним судом правде против оних насљедница СФРЈ које крше споразум о сукцесији из 2001, рекао је да се не ради о пријетњи Словеније тужбом против БиХ.

Објаснио је да се не ради о штедишама из БиХ, него да се то односи на дио проблематике штедиша Љубљанске банке у Хрватској, гдје постоји и проблем тзв. пренесене штедње, због чега се против Љубљанске банке пред хрватским судовима одвијају судски поступци.

Церар је, наводи Хина, прецизирао да се његово тадашње упозорење односило на специфичан проблем штедиша у Хрватској, јер је неке од њих већ исплатила хрватска држава, као и да је проблем у томе што се на хрватским судовима и даље одвијају поступци против Љубљанске банке везани уз ту већ исплаћену штедњу.

Словенија у начелу сматра да би питање старе девизне штедње у време СФРЈ требало бити сукцесијско питање које би рјешавале насљеднице бивше заједничке државе, а такође захтијева да се поступци против Љубљанске банке у Хрватској обуставе.