latinica  ћирилица
24/11/2014 |  16:00 | Аутор: СРНА

Ректорска конференција РС: Квалитет образовања приоритет

Квалитет наставног процеса, проходност диплома и усаглашавање студијских програма треба да буде приоритет будуће стратегије развоја високог образовања у Републици Српској, оцијењено је данас на сједници Ректорске конференције Српске.
Жарко Павић - Фото: СРНА
Жарко ПавићФото: СРНА

Ректори универзитета у Српској именоваће и своје представнике у радну групу која ће  припремати документа стратегије која, по њиховом мишљењу, треба да буде национални пројекат.

Предсједавајући Ректорске конференције Жарко Павић рекао је да је на данас одржаној сједници било ријечи и о утврђивању критеријума за спровођење докторских студија у Српској, али и о правилнику о звањима која се стичу након сва три циклуса студија на високошколским установама у Српској.

"Правилник о звањима мора да буде усаглашен на нивоу државе и с правилницима сличног профила у Европској унији и развијеним земљама", рекао је Павић новинарима након сједнице Ректорске конференције.

Замјеник предсједавајућег Ректорске конференције Радослав Грујић рекао је да је овај правилник ресорно министарство припремило у сарадњи са Савјетом за развој високог образовања, а да би након још једног разматрања на сједници савјета требало да буде и усвојен.

"Тај документ садржи листу звања и он се може мијењати сваких шест мјесеци, што значи да ће сва нова звања која се стичу на новим лиценцираним студијским програмима бити унесена на листу", рекао је Грујић.

Он је додао да правилник третира питање звања дипломирани које се стиче након три, односно четири године првог циклуса студија, а што је била главна окосница код доношења Закона о звањима.

Представник Агенције за акредитацију високошколских установа у Републици Српској Татјана Радаковић рекла је да је правилник о звањима битан и за сам процес акредитацији студијских програма на високошколским установама у Српској.

Она је додала да је процедура за акредитацију припремљена, те да би можда почетком наредне године могао почети процес прикупљања пријава.