latinica  ћирилица
23/11/2014 |  10:24 | Аутор: Агенције

Рус кажњен 20.000 евра због скрнављења Колосеума

Руском туристи, који је у петак урезао почетно слово свог имена на зиду Колосеума, наложено је да плати казну од 20.000 евра, пренијела је агенција Анса.

Тај 42-годишњак ухваћен је на дјелу док је оштрим каменом у зид од цигле урезивао слово „К“ широко 17, а високо 25 центиметара.

Одмах је ухапшен, а суд му је у суботу изрекао казну од четири мјесеца затвора која је одмах замијењена новчаном.

Ове године то је пети посјетилац који је кажњен због оштећивања Колосеума, једног од најважијих културно-историјских здања Италије. Претходни су били отац и син из Аустралије, и двојица малољетника из Канаде и Бразила.

По римском листу Ил Месађеро, због њиховог вандализма постављено је још више камера за надзор како би се посјетиоци пратили из свих углова, а преко разгласа на улазу у Колосеум се на шест језика понављају упутства о томе како се треба понашати током разгледања.

Постављене су и табле на којима су наведене казне за прекршаје посјетилаца.

Колосеум, који се назива и Флавијев амфитеатар, један је од најпопуларнијих споменика и Рима, и Италије, и свијета. Највећи амфитеатар Римског царства, дугачак 188 и широк 156 метара, дочекује шест милиона посјетилаца годишње.

Његова рестаурација је започела септембра 2013. године, а коштаће 25 милиона евра које је дао Диего дела Вале, власник фирме за производњу луксузне обуће "Tod's". Радови треба да се заврше до пролећа 2016. године.