latinica  ћирилица
22/11/2014 |  14:35 | Аутор: СРНА

Додик: Руска политика добродошла у БиХ и Српској

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Русија добродошла у БиХ и Српској, јер се њена политика базира на поштивању Дејтонског мировног споразума.
Предсједник РС, Милорад Додик - Фото: РТРС
Предсједник РС, Милорад ДодикФото: РТРС

"Руска политика је поштивање територијалног интегритета БиХ, очување мира и стабилности, те обезбјеђивање инвестиција што су и показали", рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, коментаришући изјаву члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да "руска политика није добродошла у БиХ".

Додик је нагласио да руска политика овдје није политика завађања или било чега другога, истичући да би Бакир Изетбеговић "могао много мање да чита своје злонамјерне медије", који стварају негативну атмосферу према Русима.

"У БиХ нема никакве опасности од руске политике. Руске инвестиције су добродошле и Република Српска разумије данашњи положај Русије, али смо сувише мали да бисмо били било какав фактор у рјешавању проблема између Запада и Русије", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, добродошли су и пројекти из ЕУ, САД и свих земаља који желе овдје да улажу, па и Турске.

"Градити политику додворавања у једном односу који сада Запад има са Русијом, у настојању да се то прелије овдје на политичку сцену у БиХ, је зла намјера Бакира Изетбеговића", сматра Додик.

Он је рекао да је Република Српска давно постигла сагласност о провођењу одлуке "Сејдић-Финци" и механизма координације, али је то свих година заустављао Бакир Изетбеговић у жељи да мајоризује Хрвате.

"Због тога БиХ има застој на европском путу и он /Изетбеговић/ треба да одговори на ова питања", констатовао је Додик.