latinica  ћирилица
22/11/2014 |  12:41 | Аутор: СРНА

Додик и Крајишник: Очувати институционалну стабилност Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да је неопходно да Српска у наредном периоду очува институционалну стабилност и најавио да ће позвати на разговоре све политичке факторе у Српској с циљем обезбјеђења што већег јединства о суштински важним питањима

"Република Српска је посљедњих година имала снажну институционалну стабилност. Мислим да је неопходно да се та стабилност у наредном периоду очува", изјавио је Додик након састанка с предсједником Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", Момчилом Крајишником.

Предсједник Српске рекао је да се сагласио с Крајишником да је неопходно обезбјеђивати што већи степен јединства политичких фактора у Републици Српској на јачању и очувању институционалне снаге и јединственог наступа у име Српске на било којем нивоу.

"У том погледу, као предсједник Републике, имам намјеру да након своје инаугурације позовем све политичке факторе у Републици Српској да разговарамо о актуелној ситуацији и да учиним све да се обезбиједи што већи степен јединства свих политичких снага на питањима суштински важним за Српску", истакао је Додик.

Он је најавио да ће Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" у наредним седмицама добити статус организације од јавног интереса за Републику Српску.

"За Републику Српску је важно да се чују ставови те организације, људи који су на почетку били чланови тијела и органа Српске, а многи од њих су прошли одређену тортуру међународног фактора и других институција. Ти људи су остали досљедни идеји јачања и снажења Републике Српске", рекао је Додик.

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник захвалио је Додику што ће Асоцијација добити статус организације од јавног интереса, па ће у буџету бити предвиђена средства за њен рад.

Крајишник је рекао да је неминовно јединство и заједнички наступ свих српских странака у институцијама БиХ не да би тиме изражавали отпор према СДА и ХДЗ-у, већ ради тога што је заједнички наступ српских странака природни ток.

"Било би добро да у Републици Српској сарадња и уважавање замијене један помало ружан однос, гдје се стварају анимозитети. Добро би било да наше странке имају конкуренцију у економским програмима да би нашем народу било што боље", сматра Крајишник.