latinica  ћирилица
22/11/2014 |  09:37 | Аутор: Агенције

Умочите комад хљеба у маслиново уље

Умакањем хљеба у маслиново уље можете смањити ризик од срчаног удара за само шест недјеља, кажу научници.

Нова истраживања показала су да редовна конзумација маслиновог уља драстично мијења хемијске сигнале у тијелу који се повезују са болешћу коронарних артерија. Студија коју су предводили стручњаци Универзитета у Глазгову потврдила је здравствене користи окоснице медитеранске исхране, нарочито код оних који обично не једу маслиново уље.

У исхрану здравих испитаника је током студије додато око 20 мл (око четири кашичице) маслиновог уља дневно, што је количина која се користи приликом прављења прелива за салату, или за умакање хљеба током оброка. Сигнали који упућују на болести срца и који се откривају анализом урина били су слабији већ послије шест недјеља, стоји у извјештају објављеном у “The American Journal of Clinical Nutrition”.

Истраживачи из Глазгова у сарадњи са колегама из Лисабона и приватном фирмом "Mosaiques Diagnostics" из Њемачке истраживали су ефекте маслиновог уља на здравље срца код групе од 69 мушкараца и жена који обично нису јели ову намирницу.

Они су затим подјељени у двије групе и добили задатак да сваког дана конзумирају 20 мл овог уља током шест недјеља. Једна група добила је уље са ниским садржајем фенола, а друга са вишим. Феноли су природни састојци биљака, који су заслужни за корисна својства маслиновог уља.

Истраживачи су затим испитивали урин учесника истраживања и тражили присуство пептида (настају приликом разлагања протеина) који су биомаркер за болест коронарних артерија. Резултати су показали да је побољшање било примјетно код обје групе.

“Наша студија је користила уље као суплемент. Ако би људи замјенили дио масноће коју свакодневно узимају маслиновим уљем, ефекти би били још бољи“, каже др Емили Комбет са Медицинског факултета Универзитета у Глазгову.