latinica  ћирилица
21/11/2014 |  16:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Игору Маројевићу награда "Водич за живот"

Награда "Водич за живот" за најбољи урбани наратив објављен између два сајма књига у Београду припао је Игору Маројевићу за књигу прича "Београђанке".

Књига прозе "Београђанке" у сасвим новом стилском и тематском кључу веома успјешно осликава једну од можда најљепших особености цјелокупне Маројевићеве умјетничке прозе - субверзивност, разбијање стереотипа и лажних митова, бунт, непристајање на рутинско, окоштало, као и некртитичко прихватање наметнутих образаца које намећу појединци, институције, па и друштвени систем у цјелини, образложио је жири.

Ова збирка прича показује како умјетничка проза, и када се не бави историјским наративима, може бити ангажована и субверзивна проблематизујући теме које су на маргини друштвене и политичке реалности. "Београђанке" разбијају митове и предрасуде о Београђанкама на различитим нивоима - интимном, емотивном, психолошком, а онда и друштвеном и социјалном, додаје се у образложењу.

Ова збирка прича, како је наведено, проблематизује једну од суштинских завјера савремености - лажну емоцију, односно њено одсуство које постаје плодно тло за свакојака зла. Друга важна и на језичко-стилском плану успјешно остварена тема јесте виртуална реалност, као нова сценографија на којој се "Беогрђанке" боре за своју индивидуалност, оцјена је жирија.