latinica  ћирилица
21/11/2014 |  13:33 | Аутор: Агенције

Руски медији: Србија добила ултиматум

Руски медији, након посјете Јоханеса Хана Србији, сагласни су у закључку да је Европска комисија поставила ултиматум Србији да уведе санкције Русији.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Руски државни лист Росијска газета пише да је захтјев ЕУ да се Србија прикључи санкцијама Русији "случај без преседана", и поставља питање да ли Србија може и даље да се супротставља све већем притиску Брисела.

Лист цитира изјаву премијера Србије Александра Вучића да Србија "нема три или двије политике" и да "спроводи политику у интересу својих грађана".

"Захтјев европског комесара Јоханеса Хана је веома оштар, и ако Влада у Београду крене тим путем, отвориће пут за нестајање Србије. Вјероватност да ће се то догодити постоји", рекла је листу Ана Филимонова из Центра за изучавање савремене балканске кризе.

По њеним ријечима, садашња влада се већ, у суштини, сложила са самосталношћу Косова и не треба искључити да ће се у будућности прикључити санкцијама против Русије.

"Српски народ жели да остане с Русијом, али нема инструменте за утицај на власт. У парламенту Србије нема ниједне опозиционе партије која је против зближавања са ЕУ", рекла је Филимонова.

По њеним ријечима, постоји предност сарадње с Русијом, јер је предсједник Русије Владимир Путин обећао 10 милијарди долара инвестиција у Србију, кроз Србију треба да прође Јужни ток, док од "ЕУ Срби не могу да очекују ништа добро".

Росијска газета наводи и мишљење аналитичара Ђорђа Вукадиновћа који не сматра да постоји неопходност да Србија предузме кардиналне одлуке у корист ЕУ.

Лист цитира и аналитичара Душана Јањића који каже да не треба очекивати да ће Србија сада увести санкције Русији и да руководство Србије може да издржи притисак до марта наредне године.

"У случају да до тог времена Русија и ЕУ не нађу узајамно прихватљиво рјешење за излаз из садашње ситуације, Београд ће бити принуђен да заоштри свој однос према Москви у корист Брисела", рекао је Јањић руском владином листу.

Дневник Комерсант пише да је Европска комисија  Србији фактички поставила ултиматум, а да су у Београду јуче обећали да ће се координација спољне политике с Бриселом одвијати постепено.

Лист наводи да српски експерти прогнозирају да ће, уколико се до прољећа односи ЕУ и Москве не побољшају, Београд морати да се прикључи санкцијама "како би добио пакет западне финансијске помоћи".

Душан Јањић је Комерсанту рекао да је Београд "добио први жути картон од ЕУ", и да је први пут Београду јасно речено да су двије трећине трговинског обрта Србије повезане са ЕУ, која може да затвори те канале.

"Садашња ситуација у Србији је слична оној која је била у Украјини. Ханове изјаве су само дио 'пакета'. Други дио ће усљедити од Међународног монетарног фонда који ће ојачати своје захтјеве Београду, подржавајући тиме позицију ЕУ", рекао је он.

Јањић је Комерсанту такође изјавио да уколико до марта Москва и Брисел не поправе односе, "српско руководство ће се невољно, под притиском, ипак прикључити санкцијама".

"Наша главна слабост је неизбалансирани буџет. Не подржавши позицију ЕУ, Србија неће добити западну финансијску помоћ", рекао је Јањић за овај лист.

Подсјетимо, премијер Вучић, у разговору с комесаром ЕУ Јоханесом Ханом, поновио је став Србије према украјинској кризи и Русији, истичући да Србија неће уводити санкције Русији.

И предсједник Србије Томислав Николић рекао је да Србија "у овом тренутку неће уводити санкције Русији", али и да чланство у ЕУ подразумијева заједничку спољну политику.

Србија Русији неће уводити ни најблаже санкције, рекао је за "Данас" Ивица Дачић, министар спољних послова и потврдио предсједникове и премијерове ријечи..