latinica  ћирилица
21/11/2014 |  11:17 | Аутор: СРНА

И.Сарајево: Међународна конференција о музици М-ИНИСТАР

У Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву почека је дводневна међународна научно-стручна конференција Музика-извођаштво, наука, интердисциплинарност, стваралаштво, теорија, аналитика, развој М-ИНИСТАР.
Међународна конференција М-инистар - Фото: СРНА
Међународна конференција М-инистарФото: СРНА

Ово је права формула за академску заједницу - што више међународних конференција и повећана мобилност наставног особља и студената, истакао је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија. 

"Ово је форма која гарантује да и универзитети у Републици Српској иду у правом смјеру успостављања одређених критеријума и подизања квалитета наставе", истакао је министар, и подсјетио, да ових дана Универзитет у Источном Сарајеву шаље групу професора широм Европе, по пројекту који је расписало ресорно министарство.

Мутабџија је нагласио да ће Министарство подржавати све облике мобилности наставника, а ускоро се може очекивати и подршка активностима мобилности студената.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Зоран Ракић истакао је да је циљ конференције да се на једном мјесту окупе стручњаци са различитих институција музичког образовања и да се резултати њиховог истраживања и рада, који ће бити представљени на конференцији, објаве у виду зборника радова.

Ракић је нагласио да конференција представља изврстан основ за 167 учесника из БиХ, Србије, Хрватске, Аустрије, Русије, Украјине, САД и Канаде да размијене искуства, успоставе контакте и пронађу бројне начине за сарадњу.

Биће одржана три пленарна предавања колега из Русије и Србије и концерт Александра Сердара.

Руски академик Михаил Имхањицки истакао је да овдје живе веома талентовани људи, а свирање хармонике "овдје је развијено као нигдје у свијету".

"Ова конференција је јако важна, јер спаја извођачку умјетност и осмишљавање извођачке умјетности са музиколошког аспекта", рекао је Имхањицки, чије ће предавање бити посвећено артикулацији као основу музике и свему што прати тај термин.