latinica  ћирилица
21/11/2014 |  10:41 | Аутор: Агенције

"Стандард": Косово зависи од директива из САД

Косово више од пет мјесеци послије избора добија владу и то је могуће само уз помоћ и дјеловање САД, оцјењује данас бечки дневник "Стандард".
Приштина - Фото: архив
ПриштинаФото: архив

Лист указује да Косово и даље зависи од директива из Вашингтона.

Америчка амбасадорка Трејси Ен Џејкобсон је, прије двије недјеље, са јасном поруком упућеној водећим политичарима на албанском језику, изашла у јавност и поручила да не "упрскају" посао.

"Стандард" истиче да је она успјела у намјери да се постигне коалициони договор, и тиме слиједи традицију свог претходника Кристофера Дела, који је учествовао у свим важнијим унутрашњим политичким питањима Косова.

"Најмлађа држава Европе је и даље фактички зависна од директива из Вашингтона", наглашава лист.

Дневник указује да локалним политичарима чак и користи та несамосталност јер могу да преузму мање одговорности.

На Косову се на крају ослањају на САД, а ЕУ има потчињену улогу, иако је много новца инвестирала, констатује "Стандард", указујући да је и угледу Уније недавно нанесена штета због оптужби у вези с корупцијом у Еулексу.

Слабост ЕУ потиче и од нејединства око проглашења независности Косова 2008. године, указује лист, додајући да до данас пет чланица ЕУ није признало Косово, док се од Србије индиректно тражило да то учини.

"То ограничава снагу ЕУ за подстицање трансформација, која је посебно важна, имајући у виду да партије углавном слиједе сопствене интересе", наглашава "Стандард".