latinica  ћирилица
14/11/2014 |  07:43 | Аутор: РТРС

Еуро 2016: Србија - Данска, РТРС од 20.35

Фудбалска репрезентација Србије дочекује Данску у петак од 20.45. уз пренос на РТРС, у оквиру четвртог кола квалификација за Европско првенство 2016.

Изабраници Дика Адвоката улазе у овај меч с четврте позиције на табели групе И с једним освојеним бодом, тако да им се намеће имепратив побједе како би сигурније ушли у наставак квалификационог циклуса. Фудбалери Данске су, с друге стране, у бољој позицији јер су након три одиграна кола први у групи, али иза себе имају одигране три утакмице.

"Орлови" су на отварању квалификација ремизирали у Јеревану код Јерменије, да би у другом мечу дочекали Албанију у сусрету који је прекинут због провокације гостију. Сусрет је регистрован службеним резултаом 3:0 у корист Србије, којој су уједно и одузета три бода због лоше организације меча и улијетања навијача на терен.

Данска је, с друге стране славила у првом мечу на свом терену у сусрету с Јерменијом, да би ремизирали у Албанији и на крају претрпјели пораз на свом терену од Португала.

"Због десетак будала који су ушли на терен изгубили смо три бода и сада плаћамо цех тога. Покушаћемо себе што више да мотивишемо, играмо за Србију, знамо који дрес носимо, мада бих свакако волио ад играмо на пуном стадиону", рекао је фудбалер Србије Немања Матић.

Селектор "орлова" Дик Адвокат рекао је да је сваки сусрет за његов тим до краја квалификација као финале.

"Ако данас побиједимо Данску, поново смо у трци за континентални шампионат у Француској, мада ће против квалитетног ривала бити јако тешко. Морамо да искористимо сваку шансу која нам се укаже", казао је селектор Србије.

Дански селектор Мортен Олсен рекао је да ће утакмица бити подједанко важна за обје репрезентације.

"Сваки тим је под притиском јер нема много утакмица, свједоци смо шта се дешавало на почетку квалификација, разна изненађења. Надам се да ће утакмица бити добра и да ћемо побиједити", изјавио је Олсен.

Србија, као репрезентација под тим именом, није играла званичне мечеве с Данском. Међутим, Данци су се сусрели до сад пет пута у званичним мечевима са селекцијом Југославије, а прву утакмицу ове двије селекције одиграле су 1980. године у квалификацијама за Свјетско првенство. Југославија је славила на свом терену са 2:1, да би истим резултатом били бољи и у гостима. Пет година касније на ЕП у Француској, стигла је освета Данаца који су у групној фази завршног турнира славили са 5:0. Данци су, иначе на том такмичењу отишли до полуфинала.

Посљедњи званични сусрет Југославија и Данска одиграле су у групној фази квалификација за Европско првенство 1992. године. Југославија је славила у Данској са 2:0, док су Данци однијели сва три бода са стадиона "Маракана". Међутим, иако је фудбалска репрезентација Југославије квалификације за Еуро 1992. завршила на првом мјесту, на шампионату старог континента јој није било допуштено такмичење због санкција Уједињених нација. Умјесто Југославије на првенство је дошла репрезентација Данске која је на крају и освојила злато и тако постигла највећи успјех у својој фудбалској историји, савладавши у финалу Њемачку са 2:0.

Поред злата 1992., успјех вриједан пажње када су Данци у питању јесте и полуфинале ЕП 1984. У Француској на Мундијалу 1998. испали су у четвртфиналу, док су на купу Конфедерација 1995. освојили прво мјесто.

Тренер Данске у вечерашњем мечу са Србијом неће моћи да рачуна на Данијела Агера, док у тиму Србије због повреде неће бити Александра Коларова. Адвокат је с припрема у Старој Пазови вратио Александра Игњовског и Душана Басту.

Правду на мечу Србија - Данска дијелиће искусни турски арбитар Џунејт Чакир.

Сусрет између Србије и Данске игра се у 20.45 на стадиону Партизана. Меч ће се играти пред празним трибинама, а разлог је казна коју је УЕФА изрекла Србији након прекинутог сусрета с Албанијом.

У другом мечу групе И, Португал ће на свом терену дочекати Јеремнију.

Група И
Португал - Јерменија (20.45)
Србија - Данска (20.45, РТРС)

1. Данска 3 4
2. Албанија 2 4
3. Португал 2 3
4. Србија 1 1
5. Јерменија 2 1