latinica  ћирилица
03/11/2014 |  21:15 | Аутор: Блиц

Албанци најавили жалбу Спортском суду за арбитражу

Фудбалски савез Албаније најавио је данас да ће уложити жалбу на казну УЕФА поводом прекинуте утакмице са Србијом и да је у случају одбијања жалбе спреман да се обрати Суду за спортску арбитражу у Лозани.

Албанци сматрају да су оштећени одлуком УЕФА да прекинути меч буде регистрован 3:0 за Србију и да морају да плате 100.000 евра тврдећи да су њихове репрезентативце физички напали навијачи Србије и службеници обезбјеђења на стадиону Партизана у Београду 14. октобра.

"Казна је неправедна и несразмјерна догађањима на стадиону. Тренутно чекамо да у наредних 10 до 14 дана добијемо званичну документацију од УЕФА, а онда ћемо упутити званичну жалбу. Неправедно смо кажњени и веома разочарани, јер УЕФА није узела у обзир насилничко и расистичко понашање навијача Србије", изјавио је предсједник ФС Албаније Арманд Дука за Скај Спорт.

Он је такође изразио забринутост због присуства на терену хулигана Ивана Богданова, који је недавно пуштен из затвора након служења казне због подстицања нереда на утакмици Италија - Србија 2010. године у Ђенови.

"Ово је поновљена прича. У Ђенови су били нереди када су играли Италија и Србија, а сви знају шта шта се догодило и на утакмици младих репрезентација Србије и Енглеске у Крушевцу. Богданов је вођа њихових навијача и он је одговоран за инциденте, а слободно се кретао по терену и УЕФА је добила ту информацију", казао је, између осталог, Дука.

Он је навео да им је речено како ће за обезбјеђење меча у Београду бити ангажовано 4.000 полицајаца и 947 редара.

"Организација утакмице била је потпуни промашај. Ми смо само хтјели да играмо фудбал, а осјетили смо мржњу 30.000 људи. Плашили смо се и за наше животе", рекао је Дука.

Дисциплинска комисија УЕФА регистровала је 24. октобра прекинуту утакмицу између Србије и Албаније службеним резултатом 3:0 у корист Србије, али је истовремено српску селекцију казнила одузимањем три бода у квалификацијама за првенство Европе. Такође, Србија ће наредне двије утакмице као домаћин у квалификацијама играти без присуства публике, док су два национална савеза кажњена и новчано са по 100.000 евра.

Утакмица између Србије и Албаније прекинута је 14. октобра пред крај првог полувремена, када се изнад терена стадиона Партизана појавила беспилотна летјелица, дрон, са заставом такозване "велике Албаније", након чега су услиједили инциденти. Сусрет је прекинут при резултату 0:0.