latinica  ћирилица
31/10/2014 |  10:21 | Аутор: Jutarnji list

Јосиповић: Протест ветерана покушај дестабилизације државе

Очито је да су протести ветерана, који већ неко вријеме трају у Загребу, покушај дестабилизације владе Хрватске, изјавио је предсједник Иво Јосиповић.

Влада, каже, Јосиповић мора водити рачуна о томе да је тај протест заправо један шири процес.
 "Очито се жели направити штаб општег незадовољства у Хрватској. Мислим да политика, у првом реду влада, мора водити рачуна о томе да је ријеч о једном ширем процесу. Никако се овдје не ради само о незадовољству ужег круга стопостотних инвалида", рекао је Јосиповић у интервјуу за загребачки Јутарњи лист.
 Јосиповић, који је са протестантима први разговарао на лицу мјеста, сматра да је амбиција креатора тих протеста много већа.
 Он је, међутим, оцијенио да је њихово изазивање пријевремених избора, на начин да се поигравају с људима који лако посегну за оружјем или одузимањем властитог живота, јадно и нема, како тврди, подршку већине ветерана ни грађана.
 "Протести ветерана нису ни једноставни ни једнозначни. Сасвим сигурно међу стопостотним инвалидима има људи који су с правом незадовољни. Пожалили су ми се да нека своја законска права, попут одређених облика рехабилитације и помоћи, тешко успијевају да остваре на ефикасан начин", рекао је Јосиповић.
 Он сматра да су протести политички пројекат.
 " Индикативна је прилично сложена структура и висока организованост протеста", сматра Јосиповић и констатује да постоји очигледна персонална повезаност и преклапање у организацијској структури актуелних бранитељских протеста и догађања у Вуковару, прошлогодишњих као и најављених за ову годину.
 "Не негирам право простестовања, али није добро да се то чини у Вуковару, на дан комеморације поводом ратних страдања и изражавања пијетета према погинулима. Вуковар би морао уједињавати Хрватску, а не дијелити је. Елементарна је пристојност да се комеморација у Вуковару не користи као мјесто политичке утакмице и сукоба" рекао је Јосиповић.
 На питање треба ли се бојати могућности да се ситуација отме контроли, хрватски предсједник каже да је код таквих скупова, наравно, то увијек могуће. Стога је, каже, утолико већа одговорност оних који те протесте организују.