latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:59 | Аутор: Агенције

Мундијали ће се играти на вјештачкој трави?

Генерални секретар ФИФА рекао је, бранећи одлуку да се СП за жене игра на вјештачкој трави, да ће се и СП за мушкарце прије или касније играти на таквој подлози.

ФИФА, која је одлучила да се Свјетско првенство за жене у Канади 2015. године игра на вјештачкој трави, под великим је притиском јер су се неке играчице жалиле због такве одлуке и истакле да се Свјетски куп за мушкарце никада неће играти на таквој подлози.

Генерални секретар Жером Валке објаснио је да је вјештачка трава изабрана због климе у Канади.

"Било би веома тешко обезбиједити добру подлогу у свим градовима. Није ријеч о новцу, или у разлици између женског и мушког фудбала, већ је ријеч о природним условима у Канади. Желимо да све екипе током шампионата у Канади имају исте услове", рекао је Валке за сајт ФИФА.

Он је навео да правила ФИФА дозвољавају да се неки турнир игра на вјештачкој трави ако је она најбољег квалитета и ако се користи на свим стадионима.

"Могуће је да се Свјетски куп за мушкарце прије или касније игра на вјештачким теренима", казао је Валке.

Адвокат Хамптон Делинџер, који заступа играчице које су поднијеле тужбу канадском суду због дискриминације, рекао је да се наредна два Мундијала, у Русији 2018. и Катару 2022. године, игра на природној трави.

Он је навео да аргумент Валкеа о клими у Канади пада у воду јер су и у Русији и Катару тешки временски услови.

Фудбалски савез Канаде демантовао је наводе да је вршио притисак на играчице да одустану од тужбе.