latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:56 | Аутор: СРНА

"Орао" прославио 70 година успјешног рада

Стратешко предузеће Републике Српске "Орао" из Бијељине обиљежило је данас 70 година успјешног рада у области производње и ремонта у ваздухопловству, а тим поводом директор Милан Прица најавио је освајање новог програма ремонта хеликоптерских мотора.

 "Будућност 'Орла' је свијетла, мијењамо програм, улазимо у нова освајања, желимо да радимо ремонт хеликоптерских мотора што је данас најисплатније у свијету", рекао је Прица.

Он је истакао да иза оваквих фирми и програма мора стајати држава, јер су то "програми који вуку напријед", али и гарантују да ће се уложени новац вишеструко вратити.

"Створили смо нешто што је у складу са свјетским стандардима, ваздухопловство је бранша која има врло оштре захтјеве и конкуренцију у свијету, али се од те бранше и добро живи", рекао је он.

Прица је рекао новинарима да "Орао" данас има своје предузеће у Београду и представништва у Бањалуци и Источном Сарајеву, запошљава 407 радника, од чега је више од 100 људи факултетски образовано.

Он је истакао да квалитет и традицију још чувају стари мајстори заната школовани за послове у ваздухопловству, али да је вријеме и за смјену генерација.

Прица је рекао да "Орао" 80 одсто производње и услуга ради за угледне партнере у свијету, у Индији, Италији и за британски "Ролс-Ројс", а партнери из Канаде на бази десетогодишњег комерцијалног уговора нуде доста послова за које су потребна и велика улагања.

Према његовим ријечима, постоји велики интерес и за преговоре о приватизацији "Орла" од компанија из Аустрије, Француске и Русије.

"Потенцијал предузећа је веома велики и политика ове куће је да дођемо у што повољнији положај, јер ако смо технолошки напреднији и ако имамо више посла онда је и наша позиција за преговарање боља", закључио је Прица.

Поводом обиљежавања 70. година рада у кругу фабрике отворена је спомен соба у знак сјећања на 23 радника "Орла" који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Као некадашњи командант ратне јединице, Прица је поручио да је чување успомене на погинуле саборце светиња и подстицај за бољи рад и напредак Ваздухопловног завода.

Према његовим ријечима, 10 одсто радника има статус породица погинулих, а фирма сваке године стипендира 25 дјеце погинулих и умрлих радника.

Испред споменика погинулима у фабричком кругу одржан је парастос и положени вијенци.