latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Абас: Затварање џамије Ал Акса "објава рата"

Израелско затварање џамије Ал Акса у Јерусалиму послије покушаја убиства јеврејског активисте представља "објаву рата", рекао је палестински председник Махмуд Абас.

"Таква опасна израелска ескалација је објава рата палестинском народу и њиховим светим местима и арапским и исламским нацијама", рекао је Абасов портпарол Набил Абу Рудеина, пренио је Танјуг.

"Сматрамо израелску владу одговорном за те опасне напетости у Јерусалиму које су достигле врхунац затварањем џамије Ал Акса овог јутра", рекао је Рудеин.

Он је додао да ће "држава Палестина предузети све законске мјере да Израел постане одговоран и заустави те нападе".

Израел је рано јутрос затворио комплекс Ал Аксе за све посјетиоце, и Јевреје и муслимане, послије ноћашњег инцидента када је мушкарац на мотоциклу покушао да убије јеврејског ултранационалисту Јехуда Глика који се бори за право јеврејских вјерника да се моле у комплексу Ал Акса у Старом граду.

Неколико сати послије тог инцидента, израелска полиција је опколила кућу осумњиченог Палестинца и у размјени ватре га је убила.

Званична веб страна Хамаса идентификовала је убијеног мушкарца као Моатаза Хеџазија (32), који је провео 11 година у израелском затвору и из ког је пуштен 2012. године.

Напетост је повећана на источној страни Јерусалима, са готово сталним ноћним окршајима између израелских снага безбједности и палестинских демонстраната.

"Уље на ватру" долио је план израелске власти да изгради више од 1.000 нових кућа за јеврејске досељенике у припојеном арапском источном дијелу Јерусалима.