latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:18 | Аутор: РТРС

Радници Рудника боксита Сребреница од сутра у штрајку

Радници Рудника боксита Сребреница од сутра у штрајку. Захтијевају исплату бар двије зарађене плате и уплату доприноса.

Састанак представника штрајкачког одбора, синдиката и управе рудника данас није уродио плодом.

Бошко Вујадиновић 32 године је радник овог предузећа. Ситуација је, каже, тешка посљедњих десет година, али овај период за рудник је тренутно најтежи.

Проблеми у овом предузећу кулминирали су када и у фабрици „Бирач“ из Зворника која им је и једини купац. Мајске поплаве ископавање руде пролонгирале су до августа што је закомпликовало већ тешку ситуацију. Радници не одустају.

- Нисмо никаква обећања добили званично да знамо када ће бити исплаћена плата. Остали при ставу да од сутра прекидамо све активности што се тиче радова. Ступамо у генерални штрајк до испуњења наших услова, рекао је Раде Грујичић, предсједник Синдиката рудника боксита Сребреница.

- Истина је да се дугују четири плате али је исто тако истина и да је за ових пет мјесеци од када сам ја на позицији в.д. исплаћене четири плате од којих је посљедња исплаћена 18. септембра, нагласио је Младен Радић, в.д. директор рудника боскита Сребреница.

У управи рудника кажу да су се проблеми годинама гомилали. Успјели су истичу да регулишу највећи дио обавеза. Извршен је репрограм дуга са Пореском управом а наредних дана требало би да буде исплаћен дуг према Управи за индиректно опорезивање тако да очекују и деблокиране рачуне.