latinica  ћирилица
30/10/2014 |  13:48 | Аутор: Агенције

Загреб: Хиљаду војних инвалида и ветерана на Марковом тргу

Предсједник Удружења хрватских ратних војних инвалида Ђуро Глогошки прочитао је након изласка из Хрватског сабора, гдје су се представници протеста задржали једва петнаестак минута, проглас у којем истичу да неће наставити разговоре о доношењу Уставног закона о правима хрватских ветерана док се не испуни захтјев за смјенама министра Предрага Матића и његове замјенице и помоћника, што су окупљени поздравили аплаузом.

Глогошки је на Марковом тргу позвао премијера Зорана Милановића, предсједника Републике Иву Јосиповића и предсједника Сабора Јосипа Леку да одреде датум и вријеме када ће, како је рекао, "шачица људи" доћи на Марков трг и Трг бана Јелачића како би им показала њихову снагу и заједништво.

"На њима је одлука. Почетком идуће недјеље очекујемо да се предсједници Владе, Сабора и Републике изјасне о нашим захтјевима", рекао је Глогошки ветеранима који су се након тога поновно упутили испред Министарства у Савској улици.

Округли сто на којем се у Сабору данас требало расправљати о  правима ветерана потрајао је свега петнаестак минута јер су након уводних ријечи Леке и Глогошког представници инвалида и ветерана напустили скуп.

Поворка с око 800 хрватских ратних војних инвалида  дошла је пред Хрватски сабор нешто иза поднева на скуп о њиховим правима, на који их је позвао Леко.

На Марков трг, који обезбјеђују јаке полицијске снаге, ветерани су дошли носећи слику преминуле Невенке Топалушић, државне заставе и заставе гардијских бригада, те транспаренте с порукама "100 посто за Хрватску" и "Увијек вјерни Богу и домовини".