latinica  ћирилица
30/10/2014 |  13:37 | Аутор: РТС

"Слика свијета у драмама Душана Ковачевића"

У издању Музеја позоришне умјетности Србије недавно је објављена књига Александре Кузмић "Слика свијета у драмама Душана Ковачевића" с поднасловом "Гола истина и час историје".

У данашњој највећој демократији књиге, кад свако о себи може да објави шта одабере, имамо великане без монографије, на примјер, Душка Ковачевић. У четредсет првој години Ковачевићевог стваралаштва, прва књига о њему је докторска студија професорке Александре Кузмић. Књигу "Гола истина и час историје" објавио је Музеј позоришне Србије.
 
Одушевљена Ковачевићевим комадима, најприје се смијала да би се затим запитала; а шта са кнедлом у грлу? У њеном фокусу је 11 драма између 72 и 96 године,  посебно "Маратонци трче почасни круг", "Свети Георгије убива аждаху", "Балкански шпијун " и " Лари Томпсон". Кључна снага на коју указују је - зло.

"То је зло које се обнавља,  понавља, које се сакрива, али које писац врло јасно види, о којем недвосмиселно говори, стога је и поднаслов књиге " Гола истина и час историје". Тај час историје могао би се схватити не само као порука и лекција, већ и као званична верзија догађаја и времена које се прокламује и приказује а иза тога уствари стоји гола истина", каже ауторка Александра Кузмић.

Студија о Ковачевићу је, са прекидима, настајала од 1997.године.

"Бојим се да је писац врло актуелан, да је застрашујуће далековид и да управо због тога мислим да би било добро да га поново видимо на сценама, његова диела, да бисмо самиерили себе према том времену и ономе о чему он пише", каже Кузмићева.

Ауторка има утисак да су филмске верзије удаљиле позориште од нових поставки Ковачевићевих комада. Ето мале опомене позоришним ствараоцима.