latinica  ћирилица
30/10/2014 |  13:23 | Аутор: СРНА

Шведска признала Палестину

Шведска влада признала је данас званично државу Палестину, с надом да ће овај потез допринијети обнови мировног процеса између Израелаца и Палестинаца, саопштила министарка спољних послова Маргот Валстром

Ова одлука дочекана је похвалама са палестинске стране и критикама из Израела.

"Наша одлука услиједила је у критичном тренутку, јер смо у посљедње двије године били свједоци застоја мировног процеса и да одлуке о новим насељима на окупираној палестинској земљи компликују рјешење са двије државе и да се насиље вратило у Газу", рекла је Валстромова новинарима.

Она је додала да шведска влада овим потезом "жели да донесе нову динамику у блокирани мировни процес".

Валстромова је одбацила оптужбе да је Шведска пристрасна и рекла да се нада да ће остале чланице ЕУ пратити овај примјер.

Она је рекла да Шведска овим потезом жели да подржи умјерене Палестинце и учини њихов статус равноправнијим са Израелом у мировним преговорима, као и да донесе наду младима са обје стране.

Израелски министар спољних послова Авигдор Либерман осудио је раније најављену одлуку шведске владе као "жалосну" и оцијенио да ће то поткопати напоре за рјешавање конфликта.

"Одлука шведске владе да призна палестинску државу је жалосна одлука, која ће само ојачати екстремистичке елементе и палестинску политику одбијања", саопштио је шеф израелске дипломатије.

Он је додао да је "срамота што се шведска влада одлучила на овај декларативни корак, који наноси много штете и не доноси никакву корист".

Либерман је нагласио да "шведска влада мора да схвати да су односи на Блиском истоку много комплекснији него намјештај ИКЕА-е који се сам склапа и да они морају да се понашају одговорно и увиђавно".

Палестински предсједник Махмуд Абас раније је саопштио да је одлука Шведске "историјска и храбра".