latinica  ћирилица
30/10/2014 |  13:17 | Аутор: Vijesti

Зукорлић: Исламску заједницу дијеле црногорска власт и полиција

"Исламску заједницу дијеле црногорска власт и полиција, а не ја. Тачно је, сметао ми је црногорски референдум, јер је граница између Црне Горе и Србије прошла кроз срце мог санџачко-бошњачког ткива, каже Зукорлић.

Иако је, због отварања школе Курана и вјерског обданишта у Рожајама, реис Фејзић санџачког муфтију оптужио да својим "фашистичким дјеловањем" покушава да подијели Исламску заједницу са сједиштем у Подгорици, Муамер Зукорлић сигуран је да ниједним гестом нити изјавом није Мусимане у Црној Гори увриједио, нити је, како тврди предсједник Вујановић, изашао из домена својих надлежности.

“Уколико Црна Гора поштује принцип одвојености државе и вјере, уколико поштује аутономност Исламске заједнице и принцип равноправности цркава и вјерских заједница, онда Бошњаци са државом Црном Гором немају никакав проблем“, каже Муамер Зукорлић.

“Оно што је ових дана изашло на површину, посљедица је својеврсне конфузије настале након распада јединствене ИЗ Југославије која се, послије дисолуције СФРЈ, подијелила на више исламских заједница, међу њима, и на ИЗ на подручју Санџака (обухвата простор и Црне Горе и Србије) која је 30. октобра 1993. основала свој Сабор и свој санџачки Мешихат. То  је признато актом који су 1994. у Истамбулу постписали представници свих ИЗ из Југославије. У том смислу, не постоји нити један разлог оспоравања ни легалитета ни легитимитета ИЗ на цијелом подручју Санџака“.