latinica  ћирилица
30/10/2014 |  08:44 | Аутор: Guardian

Стивен Кинг: Вјерујем у Бога али не и у организовану религију

Познати аутор открио је своју духовну страну поводом представљања његовог новог романа који се бави свештеником који губи вјеру, пише Гардијан.
Стивен Кинг - Фото: Getty Images
Стивен КингФото: Getty Images

Стивен Кинг, чији предстојећи роман “Revival“ говори о методистичком свештенику који осуђује вјеру након ужасне несреће, описао је организовану религију као “веома опасан алат који је злоупотријебило пуно људи“.

У ријетком појављивању током којег је одговарао на питања која су објављена у магазину “Ролинг Стоун“, Кинг је открио како је “одрастао у методистичкој цркви“, али како ипак “сумња у организовану религију још откако је био дијете, и да је потпуни раскид с њом дошао након завршетка гимназије“.

Међутим, без обзира на то, Кинг бира да вјерује у Бога зато што чини ствари бољим.

“Ту је медитација, извор снаге. Изабрао сам да вјерујем да Бог постоји, и самим тим могу да кажем –  ово не могу сам да урадим. Помози ми да данас не пијем алкохол. Помози ми да данас не узмем дрогу. И то ми сасвим одговара“, изјавио је Кинг.

Он је такође магазину открио да вјерује у “зло“, али да је “цијели свој живот провео враћајући се на то да ли постоји спољно зло, или на свијету постоји сила која заиста жели да нас уништи изнутра, индивидуално и колективно. И да ли она уопште долази изнутра и да ли је све дио генетике и средине. Мада, како старим, све више вјерујем да зло долази изнутра, да се оно налази у нама. Зло долази од људи“.