latinica  ћирилица
30/10/2014 |  08:22 | Аутор: ФЕНА

Изетбеговић: Сви у БиХ морају прихватити неке реалности

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Бакир Изетбеговић рекао је синоћ у интервјуу за БХРТ да ће сви у БиХ морати прихватити одређене реалности - Бошњаци да неће укинути Републику Српску, Срби да неће укинути Босну и Херцеговину, а Хрвати да неће направити трећи ентитет.

''Унутар тих реалности сви ћемо, живећи с друга два етницитета и снажном групом осталих грађана, морати правити нека средња рјешења'', рекао је Изетбеговић.

Он тврди да ће Драган Човић своје захтјеве морати свести у реалне границе и нешто што је прихватљиво и Бошњацима, а то је механизам који ће Хрватима омогућити да изаберу кога хоће, али не неком нацртаном картом или изборном јединиcom која ће сегрегирати некога.

Изетбеговић је истакао да је најсклонији коалицији на државном нивоу са странкама из породице европских народних странака којим припадају ПДП, ХДЗ и СДА.

''Не би нам било мрско да је дошло до побједе блока ПДП/СДС у Републици Српској. Видјећемо да ли они имају снагу да направе већину у Скупштини, али у сваком случају поштиваћемо вољу народа и сарађивати с СНСД-ом и покушати утјецати да СНСД буде конструктивнији...'',казао је Изетбеговић.

Нагласио је да је први приоритет у бх. спољној политици Брисел, али да не треба занемаривати пријатељство с било ким ко може помоћи Босни и Херцеговини.

Коментаришући поједине наводе о његовом сервилном односу према Турској, Изетбеговић је одговорио да они који то тврде на неспретан начин покушавају бити “вазали Запада“ неосновано вријеђајући турске лидере који су излобирали МАП за БиХ, који БиХ дају врло повољне кредите, пријетећи арапским инвеститорима да ће провјерити поријекло њиховог капитала, а да такво додворавање ни Запад не цијени.

Он сматра да власт на државном нивоу може бити формирана пуно брже него прошли пут, за два до три мјесеца, као и на нивоу Федерације БиХ, али да су мале шансе да у Федерацији БиХ дође до сарадње са Савезом за бољу будућност - Фахрудин Радончић за којег тврди да сам својим изјавама затвара врата сарадњи.

Навео је да у обзир долази само Демократска фронта - Жељко Комшић, а да је СДП-у вријеме "да се одмори".

''Приоритети СДА ће бити еуроатланске интеграције, снажна борба против корупције и економски бум у БиХ, али за то јој, уз коалиционе партнере, требају и полуге власти а то су премијерске позиције и најјача министарства што нам као изборним побједницима припада'', рекао је Изетбеговић.

По његовом мишљењу, претходни сазив Предсједништва БиХ имао је доста добру сарадњу, али очекује да ће нови сазив бити бољи, те истиче да је јако важно поправити односе Бошњака и Хрвата, из чега ће кренути опоравак свега другог у БиХ.