latinica  ћирилица
29/10/2014 |  20:49 | Аутор: БЕТА

Пацијент с вјештачким срцем се одлично осјећа

Пацијент коме је прије скоро три мјесеца уграђено вјештачко срце у француском граду Нанту, одлично се осјећа и може сам да се креће и чак вози собни бицикл, преноси данас француска штампа.

Француски кардиолог Ален Карпантије изјавио је да је пацијент стар око 70 година, оперисан у универзитетској болници у Нанту 5. августа, већ изашао из болнице.

"Изашао је као и сви обични пацијенти", рекао је Карпантије и додао да се име пацијента држи у тајности пошто је то сам тражио, не желећи пажњу медија. Кардиолог је рекао да је пацијент самосталан, сам одржава хигијену, креће се сам и чак вози собни бицикл. То је други пацијент с уграђеним вјештачким срцем француске лабораторије Карма.

Уграђено друго вјештачко срце

Први пацијент, 76-годишњи Клод Дани, умро је 74 дана послије операције, што је, према љекарским процјенама, двоструко више од предвиђених 30 дана за прву операцију такве врсте.

Дани се добровољно пријавио за операцију, потпуно свјестан могућег фаталног исхода, навела је лабораторија. Лабораторија Карма тренутно спроводи клиничка испитивања на четири пацијента и недавно је саопштила да вјештачко срце не може у потпуности да замјени трансплантације срца већ ће се уграђивати због недостатка срца за пресађивање и оним пацијентима који не подносе трансплантације.

Протеза је тешка 900 грама, тежа од правог срца, које је тешко 300 грама. Вјештачко срце ће коштати 160.000 евра, колико кошта и пресађивање правог срца с веома дугим пост-оперативним током.