latinica  ћирилица
24/10/2014 |  16:57 | Аутор: Агенције

Књига српског амбасадора изазива буру у Хрватској

Бивши српски амбасадор у Хрватској Радивој Цветићанин одбио је да коментарише оптужбе заступника ХДЗ-а у Хрватском сабору упућене хрватском предсједнику Иви Јосиповићу, оцијенивши да се поједини изводи из његове књиге "Загреб индоорс" у Хрватској сад користе у предизборној кампањи.
Иво Јосиповић, предсједник Републике Хрватске - Фото: РТРС
Иво Јосиповић, предсједник Републике ХрватскеФото: РТРС

"Не желим да коментаришем ништа од тога. Та књига није штампана јуче", рекао је за Цветићанин, уз оцјену да се наводи из књиге "Zagreb Indoors", коју је написао по истеку свог  мандата у Загребу, сада "користе у предизборној кампањи" коју "не жели коментарисати, нити у њој учествовати".

Заступник ХДЗ-а Даворин Млакар прозвао је у синоћ у Сабору хрватског предсједника Иву Јосиповића због тврдњи бившег српског амбасадора Радивоја Цветићанина да му је Јосиповић наводно достављао тајне списе, а данас је ХДЗ-ов заступник Гордан Јандроковић то поновио на конференцији за новинаре у Сабору. СДП-ов заступник Пеђа Грбин синоћ је на оптужбе узвратио да би ХДЗ, ако мисли да су оне основане, требало да покрене Јосиповићев опозив.

Јосиповић је  одбацио оптужбе показавши шта је то "дилао", односно три књиге којима је аутор или коаутор, а које је уручио српском амбасадору, као и другим амбасадорима. Одговарајући на оптужбе, рекао да је материјале које је уручио тадашњем српском амбасадору, уручио "и многим другим амбасадорима, научницима, професорима" те да су чак "и из Хаашког суда тражили ту хрестоматију" . Уз подсјећање да ријеч хрестоматија грчког поријекла и значи "корисну науку" односно "збирка књижевних или научних дјела", истакао је да је ријеч о три књиге, двјема чији је аутор Јосиповић - "Одговорност за ратне злочине пред судовима у Хрватској" и на енглеском "Responsibility for war crimes, Croatian perspective - selected issues" и трећој "Стални међународни кривични суд" чији су, уз Јосиповића, аутори Давор Крапац и Петар Новоселац.

Књигу "Zagreb Indoors", штампану на 720 страница и објављену у децембру 2012. године, чине дневнички записи Радивоја Цветићанина, првог амбасадора Србије у Хрватској од 2005. до 2009. године.