latinica  ћирилица
24/10/2014 |  11:32 | Аутор: СРНА

Глина: Забрањен помен убијеним Србима

На мјесту православне цркве у Глини, у којој су усташе крајем јула и почетком августа 1941. године звјерски убиле више од 1.700 Срба, више неће бити дозвољено одавање помена жртвама тог злочина, одлучило је Општинско вијеће гласовима свих одборника Хрвата.
Глина - Фото: Cropix
ГлинаФото: Cropix

Франкфуртске "Вести" пишу да је том срамотном одлуком, донесеном прије неколико дана, утврђено да се убудуће комеморације у том граду могу одржавати једино испред крста католичке цркве, чиме је практично забрањено одавање помена српским жртвама покланим у глинској православној цркви.

Одмах послије "Олује" једна од првих одлука била је преименовање Спомен-дома, изграђеног за вријеме бивше СФРЈ, у Хрватски дом, а тај је цинизам заокружила актуелна гарнитура власти доношењем Одлуке о утврђивању мјеста полагања вијенаца, цвијећа и паљења свијећа на подручју Глине, наводи дневник.

Тако је, истичу "Вести", "на заиста вулгаран начин" локална власт одговорила на прије извјесног времена покренуту иницијативу неколико организација да се "Спомен-дому" врати старо име из времена СФРЈ.

Историчар и публициста Славко Голдштајн подржао је ту иницијативу, упозоравајући да је у Хрватској учињено много масовних злочина, али да нигдје ниједно мјесто злочина, као у Глини, није обиљежено с толико цинизма који вријеђа жртве, њихове породице, сународнике и цијело хрватско друштво.

Српски представник у Општинском вијећу и замјеник градоначелника Глине Ђуро Стојић оцијенио је да је срамна одлука донесена с искључивом намјером да се забрани полагање вијенаца на мјесту злочина над Србима у Другом свјетском рату.

Стојић је рекао да локална власт годинама ради на оскрнављивању тог мјеста.

"Питао сам вјећнике шта ће се догодити ако ми на том мјесту које сте одредили као заједничко, испред крста католичке цркве, сљедеће године донесемо вијенац на ћирилици, а православни свештеник одржи парастос. Хоћете ли тада рећи да је то српска провокација", упитао је Стојић.

Одговарајући на питање шта ће бити сљедеће године, како ће бити обиљежено страдања Срба у глинској православној цркви, Стојић је рекао да ће сигурно положити вијенце на мјесту страдања, да неће допустити да се успомена на жртве угаси.

"Они нека пошаљу полицију да нас спријечи... То је насиље над истином и историјом, али и над будућношћу Срба на овим просторима", рекао је Стојић.

Покољ у православној цркви Пресвете Богородице у Глини догодио се 29. јула 1941. године, када су усташе дотјерале Србе из околних села, затвориле их у цркву и заклале их.

Недуго након злочина, усташе су срушиле цркву, а на њеном мјесту су југословенске власти подгиле спомен-костурницу.