latinica  ћирилица
24/10/2014 |  10:32 | Аутор: РТРС

ЕУ: Наставак преговора с кандидатима

У наредних пет година неће бити проширења ЕУ, али се настављају разговори са земљама Западног Балкана. Нови предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер је поручио земљама кандидатима да се преговори могу и убрзати, али да није реално да буду закључени до 2019. Ово није негативна порука, већ објективна процјена, кажу у Бриселу.

Убједљивом већином Европски парламент дао је зелено свјетло новој Европској комисији да посао преузме, како је и планирано, 1. новембра.

Жан Клод Јункер каже да је сада вријеме да се заврну рукави и почне рад на оном што је најважније - економском опоравку и новим радним мјестима.

"Увјерен сам да ће ово бити комисија посљедње шансе да покренемо Европу и вратимо вјеру грађана кроз драстично смањење незапослености и пружање прилика младима", рекао је Јункер.

Одговарајући на примједбе неких посланика да је послао лошу поруку земљама кандидатима мијењајући назив ресора за проширење, Јункер је поновио став да у сљедећих пет година неће бити пријема нових чланица, али да ће се преговори са земљама Западног Балкана наставити.

"Не стварајмо илузије код оних који очекују приступање ЕУ да је то могуће у сљедећих пет година. Желим да поздравим земље кандидате и да поручим да ћемо наставити и убрзати преговоре ако је потребно, али није реално да они буду закључени до 2019. године", поручио је Јункер.

Роса Балфур из бриселског Центра за европску политику каже да овај став не треба схватити као негативну поруку већ као објективну процјену.

"Чак иако Србија и неке друге земље заврше преговоре раније, није реално да ће у том року бити завршен и процес ратификације", рекла је Балфур.

Састав комисије био је неизвјестан до самог краја. Да би преузели дужност, комесари су морали да положе тежак испит на саслушањима пред европским посланицима - тест на којем је пала бивша словеначка премијерка Аленка Братушек, да би је у посљедњем тренутку замијенила Виолета Булц.