latinica  ћирилица
24/10/2014 |  08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Први случај еболе у Њујорку

Њујоршки љекар који је лијечио пацијенте од еболе у западној Африци, др Крег Спенсер, прва је особа инфицирана вирусом еболе у највећем америчком граду.
Ебола (илустрација) - Фото: AP
Ебола (илустрација)Фото: AP

Међутим градоначелник Њујорка Бил де Бласио је рекао да Њујорчани могу безбједно да се крећу градом, иако су званичници објавили да се др Спенсер возио метроом и таксијем и да је био у куглани од повратка из Гвинеје 17. октобра.

 "Њујорчани немају разлога за панику. То што се неко возио у метроу са особом зараженом еболом или је живио у близини ње не значи само по себи да му пријети ризик од овог вируса", изјавио је Де Бласио на конференцији за новинаре.

Спенсер (33) је радио за хуманитарну организацију Љекари без граница у Африци. Први симптоми еболе код њега су се појавили у четвртак ујутро и тим са заштитном опремом га је одмах пребацио из стана на Менхетну на одјељење за изолацију у болници Белви, тврде званичници.

Њему је послије повратка кући два пута дневно мјерена температура, изјавила је њујоршка комесарка за здравство Мери Тревис Басет.

 Спенсерова два пријатеља и вјереница су такође у карантину, додала је она, пренио је Ројтерс.

  Таксиста није био у блиском контакту са љекаром и не сматра се да му пријети ризик, рекла је она. Спенсер је девети случај еболе у САД и први у Њујорку.

Од када је почела епидемија почетком године од вируса еболе умрло је скоро 4.900 људи, углавном у Либерији, Сијера Леонеу и Гвинеји.

 Вирус се преноси директним контактом са тјелесним течностима заражене особе и не преноси се ваздухом.