latinica  ћирилица
23/10/2014 |  18:47 | Аутор: СРНА

Поново притвор Бјелошевићу и још осморици осумњичених

Суд БиХ уважио је жалбу Тужилаштва БиХ и поново одредио једномјесечни притвор Андрији Бјелошевићу и још осморици осумњичених за ратне злочине на подручју Добоја и Теслића које су починили припадници јединице "Миће", саопштено је из Тужилаштва.

Тужилаштво је упутило жалбу на одлуку о укидању притвора, након што су осумњичени у овом предмету, међу којима има високих полицијских званичника из ратног периода, пуштени уз изречене мјере забране.

Из Тужилаштва наводе да једино мјера притвора може осигурати несметано спровођење истраге против осумњичених за кривично дјело злочин против човјечности.

У саопштењу Тужилаштва истакнуто је да је ријеч о предмету који се односи на врло тешке ратне злочине, а који је БиХ прослијеђен на процесуирање као предмет Категорије два из Хашког тужилаштва.

Суд БиХ је 2. октобра одбио приједлог Тужилаштва и укинуо притвор осумњиченима за ратне злочине Андрији Бјелошевићу, Милану Савићу, Душану Кузмановићу, Маринку Ђукићу, Мирославу Пијуновићу, Добривоју Ћулибрку, Саши Гаврановићу, Витомиру Девићу и Зорану Шљуки.

Њих и још четворицу осумњичених ухапсили су припадници Сипе 1. септембра.
Ријеч је о некадашњим челницима добојске и теслићке полиције и припадницима јединице "Миће" којима Тужилаштво БиХ приписује ратне злочине из 1992. године.