latinica  ћирилица
23/10/2014 |  15:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Шешељ прегледан ПЕТ скенером

Лидер радикала Војислав Шешељ прегледан је јуче ПЕТ скенером у цивилној болници у Хагу, рекли су чланови његовог тима за одбрану и поручили да ће одржати више протеста у земљи и иностранству како се не би изгубио "ниједан дан за његово лијечење".

Замјеник предсједника Српске радикалне странке Немања Шаровић, који је данас одржао ванредну конференцију за новинаре, истакао је да Комитет за Шешељеву одбрану инсистира да тим српских љекара прегледа лидера радикала и предложи мјере за његово лијечење.

 "Шешеља могу прегледати и објективан извештај сачинити само лекари по његовом избору и од његовог личног повјерења. Тим љекара је скоро у потпуности формиран, а предводиће га професор Милован Бојић", рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, Шешељ је јуче одведен у цивилну болницу у Хагу, где је извршен преглед ПЕТ скенером, али резултати прегледа, нити било какав медицински извјештај "нису му достављени".

"Српски љекари неће путовати у Хаг док год Шешељу не буде достављен извештај са ПЕТ скенера због чега ми инсистирамо на његовом хитном достављању", поручио је Шаровић.

Додао је да ће тим љекара одржати конференцију за медије прије одласка у Хаг и по повратку из Холандије, послије чега ће њихов писани стручни извјештај бити представљен јавности.

Истичући да је Шешељево лоше здравствено стање искључива посљедица дванаестогодишњег притвора и ускраћивања адекватне и благовремене медицинске његе у Хашком трибуналу, Шаровић је најавио протесте и скупове подршке у земљи и иностранству како се не би изгубио "ниједан дан за лијечење".

"Први ће бити одржан у суботу, 25. октобра, у 12 сати, испред Канцеларије Хашког трибунала у Београду, у Улици Јеврема Гријића 11. Уколико, не буде адекватне реакције Хашког трибунала и уколико наш захтјев да га прегледају српски љекари не буде прихваћен, блокираћемо канцеларију Хашког трибунала у Београду", нагласио је Шаровић.

Српска радикална странка 8. новембра организоваће протест и у Хагу, испред сједишта Међународног кривичног суда за бившу Југославију, најавио је Шаровић.

Шаровић је додао и да се Војислав Шешељ и јуче жалио на повишену температуру коју, како каже, константно има већ мјесецима и која га исцрпљује.

Новинарима је саопштено и то да се Шаровић, у својству замјеника предсједника Српске радикалне странке, данас писмом обратио патријарху Иринеју с молбом за његов благослов како би у свим епархијама Српске православне цркве били одржани молебани за здравље и слободу Војислава Шешеља.