latinica  ћирилица
23/10/2014 |  14:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Кореја забрањује улазак туристима због еболе

Сјеверна Кореја ће од сутра забранити улазак страних туриста у земљу, због бојазни од ширења смртоносног вируса еболе, рекли су данас представници више туристичких агенција.
Вакцина против еболе - Фото: REUTERS
Вакцина против еболеФото: REUTERS

 

"Управо смо примили званичну вијест од наших партнера у Демократској народној републици Кореји да туристима из било које земље, без обзира гдје су недавно боравили, од сутра, неће бити дозвољен улазак", изјавио је за Ројтерс Герет Џонсон из туристичке агенције "Јанг пионир турс", са сједиштем у Кини, која организује туре у Сјеверну Кореју.

Други туристички агенти, који организују туре у Сјеверну Кореју, потврдили су, такође, ову вијест, која је, како су рекли, до њих стигла преко званичних канала у Пјонгјангу и Пекингу.
"Није познато колико дуго ће ова забрана бити на снази, а с обзиром на веома променљиву природу политике ДНР Кореје, ми се надамо да ћемо моћи да реализујемо три туре које смо планирали до краја 2014", рекао је Ник Бонер из "Корјо турса", туристичке агенције са сједиштем у Пекингу.

Међународна путовања у Сјеверну Кореју су ријетка и поред тога што у овој држави није забиљежен ниједан случај еболе, у прошлости се дешавало да Пјонгјанг затвори своје границе за странце због бојазни здравствене природе.

Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО) од 19. октобра, најмање 4.877 људи је умрло у најгорој до сад забиљеженој епидемији еболе у свијету, од којих највећи број на територији западне Африке.