latinica  ћирилица
23/10/2014 |  13:47 | Аутор: СРНА

Брчко, уговори за санацију кућа

Градоначелник Брчко Дистрикта Анто Домић и предстојник Одјељења за расељена лица, избјеглице и стамбена питања Рифет Мујановић потписали су уговоре за санацију кућа са 527 корисника Програма за отклањањe и ублажавањe посљедица насталих услијед елементарних непогода.

 
Ријеч је о новчаним исплатама за страдала домаћинства у клизиштима и поплавама, а укупна вриједност уговора је 5,25 милиона КМ.

Домић је појаснио да ће онима који су најтеже настрадали бити исплаћено по 33.000 КМ, другој групи корисника по 15.000 КМ, а трећој по 10.000 КМ, с тим да се, према плану исплате, најприје исплаћује 50 одсто износа, док ће други дио бити исплаћен након што корисници испоштују своје обвезе.

"Влада Брчко Дистрикта ће пратити реализовање и утрошак добијених средстава, па ће сви корисници потписати по двије изјаве. Уколико се накнадним контролама утврди да је било злоупотреба, такви случајеви ће у складу са изјавом коју су потписали бити кривично гоњени и мораће вратити новац", рекао је Домић.

Он каже да ће за кориснике који изјаве да желе да купе стан бити покренута процедура за исплату цијелог износа, али само уколико предоче предуговор да су у процедури куповине стана или куће.

Домић је рекао да се остали корисници који нису обухваћени овим уговором налазе се у фази жалбеног поступка, гдје посебна комисија ради додатну контролу.