latinica  ћирилица
23/10/2014 |  13:33 | Аутор: РТРС

Фамосу препоручена конверзија пореског дуга у акције

Влада Републике Српске прихватила је данас на сједници одржаној у Бањалуци, Информацију о стању у привредном друштву ФАМОС а.д. Источно Сарајево.

Закључком Владе препоручује се надлежним органима овог привредног друштва да сачине детаљну анализу економско-финансијског стања у акционарском друштву са приједлогом мјера у циљу обезбјеђења дугорочног стабилног пословања, те сазову ванредну скупштину акционара ради разматрања исте и доношења адекватних одлука.

Препоручује се Министарству финансија и Министарству рада и борачко- инвалидске заштите да, у што краћем року, у складу са Протоколом о стварању услова за стабилно пословање привредног друштва “Фамос-Фабрика мотора Сарајево“ а.д. Источно Сарајево од 05.11.2013. године, предложе начин обезбјеђења новчаних средстава ради збрињавања вишка запослених радника наведеног привредног друштва.

Препоручује се Инвестиционо-развојној банци Републике Српске а.д. Бања Лука да, у сарадњи са надлежним органимаовогпривредног друштва, сходно прописима којим се уређује приватизација државног капитала у предузећима, проведе поступак финансијског реструктурисања конверзијом пореског дуга привредног друштва у акције, а у циљу приватизације државног капитала.

Влада РС је сагласна да се са овим привредним друштвом закључи споразум о начину измирења обавеза из пресуде Окружног привредног суда у Источном Сарајеву број: 61 0 Пс 000 199 09 Пс од 23.05.2012. године, у износу од 380.123,00 КМ према Српској по основу кредита из донације Владе Јапана. Овлашћује се министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић, да у име Владе, закључи споразум из овог закључка.

Влада Српске донијела је Одлуку о одобравању набавке радова за надоградњу дванаест стамбених јединице у општини Власеница и изградњу 31 стамбене јединице у општини Угљевик, за збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од 1. до 4. категорије у наведеним општинама.

Влада Српске усвојила је Информацију о Нацрту споразума о сарадњи у области шумарства и дрвне индустрије између Хрватске, Србије, Македоније, Црне Горе, Словеније, Републике Српске и ФБиХ и донијела Рјешење о давању сагласности на Споразум о сарадњи у области шумарства и дрвне индустрије између Хрватске, Србије, Македоније, Црне Горе, Словеније, Републике Српске и ФБиХ.

У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Хрватске, 29.10.2014. године одржаће се 5. Конгрес пиланара југоисточне Европе, на којем ће присуствовати сви релевантни представници сектора шумарства и дрвне индустрије у региону. На иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Хрватске, предложено је потписивање споразума о међусобној сарадњи земаља из региона са циљем секторског јачања. Предвиђено је потписивање споразума на нивоу помоћника министара.

Влада Српске усвојила је Информацију о реализацији програма припреме дјеце у години пред полазак у школу у 2014. години у Републици Српској.

Задужују се Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе средства за реализацију предшколског програма припреме дјеце за идућу годину (у трајању од најмање 3 мјесеца) за дјецу у години пред полазак у школу да би се обезбиједио већи институционални обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем.

Усвојен је Извјештај о сарадњи институција Републике Српске са Међународним кривичним судом за ратне злочине почињене на простору бивше Југославије са сједиштем у Хагу за период 01.01. до 31.12.2013.године.

Надлежне институције власти Српске, у извјештајном периоду, наставиле су са испуњавањем својих обавеза на начин предвиђен Резолуцијом Народне скупштине Републике Српске о сарадњи са Међународним судом за ратне злочине почињене на простору бивше Југославије са сједиштем у Хагу. Извјештај ће бити достављен НСРС  на разматрање.

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о анализи и плану активности по питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о утврђивању општег интереса за реконструкцију и санацију Савског насипа на територији општина Градишка и Козарска Дубица.

Прихваћена је Информацију у вези са успостављањем ваздушног медицинског транспорта у Републици Српској.

У складу са опредјељеношћу Владе Српске и Политиком унапређивања здравља становништва у Српској до 2020.године, у оквиру јачања здравственог система оријентисаног на потребе корисника услуга у РС, Хеликоптерски сервис Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите РС спровели су активности организације ваздушног медицинског транспорта у Српкој. Задужује се Фонд здравственог осигурања Српске за обезбјеђење средстава за финансирање трошкова ваздушног медицинског транспорта.