latinica  ћирилица
23/10/2014 |  12:25 | Аутор: РТРС

Вакцинација против сезонског грипа

Институт за јавно здравство Републике Српске у понедјељак, 27. октобра, почеће вакцинацију против грипa.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске за ову сезону обезбиједило је 12 000 доза, које ће најугроженије категорије становништва добити бесплатно. Цијена вакцине за становништво које се жели вакцинисати према личном избору је 20 марака.

Вакцинација се препоручује особама које желе смањити ризик оболијевања од грипа, дјеци старијој од 6 мјесеци, лицима старијим од 65 година, хроничним болесницима, здравственим радницима и запосленим у секторима и службама од јавног значаја, каже начелница епидемиолошке службе у Институту за јавно здравство Републике Српске, Љубица Јандрић.

Фонд здравственог осигурања Српске, за одређене категорије становништва, обезбиједио је 12 000 доза бесплатних вакцина чија је дистрибуција почела у домовима здравља. Бесплатна вакцину против грипа добијају здравствено најугроженије категорије, истакла је Јандрићева.

Од ове године Институт за јавно здравство Српске увео је и посебну врсту надзора над грипом, СЕНТИНЕЛ, који подразумијева редовно узимање узорака од обољелих, чиме се редовно прати степен раширености вируса грипа, као и појава новог соја вируса. Такође, од ове сезоне биће тестиран сваки пацијент са симптомима грипа који буде хоспитализован у болницама широм Српске.