latinica  ћирилица
23/10/2014 |  12:11 | Аутор: РТРС

Броје се гласови за 48 бирачких мјеста

У Главном центру за бројање у Сарајеву данас је, по налогу ЦИК-а БиХ, почело поновно бројање гласачких листића за 48 бирачких мјеста за поједине нивое власти.
Поновно пребројавање гласова - Фото: СРНА
Поновно пребројавање гласоваФото: СРНА

Комисија ће данас донијети одлуку о поновном бројању за још 10 или више бирачких мјеста, најавио је предсједник ЦИК Стјепан Микић, који је заједно са осталим члановима Комисије присуствовао почетку поновног бројања.

- На сваким изборима имамо ове ситуације да се на захтјев главног контролора нареди поновно бројање - објаснио је Микић у изјави медијима.

Он је дбацио оцјене да Комисија ради споро, те најавио да ће прије рока бити утврђени и објављени резултати општих избора. 

- Не могу прецизирати да ли ће то бити у понедјељак или уторак. Постоји фаза утврђивања и објаве резултата коју треба урадити најкасније 20 дана од дана провођења избора. Ми ћемо то урадити прије. Према томе, нема никаквог закашњења - навео је Микић, и подсјетио, да је тако рађено и на ранијим изборима.

- Одговорно тврдим да радимо све у складу са прописима – Изборним законом и подзаконским актима, а ниједан рок није пробијен - рекао је Микић. 

Објаснио је да, након утврђивања и објављивања изборних резултата, сви законом овлаштени субјекти могу упућивати приговоре, жалбе или подносити захтјеве за ново бројање.

- Ми ћемо оцијенити јесу ли ти захтјеви оправдани, испуњавају ли законом прописане услове. Ако буду задовољавали, донијећемо одлуку о новом пребројавању, ако не, одбацићемо их - каже он.

Предсједник ЦИК БиХ истакао је да ће све то бити завршено у року од 30 дана од дана спровођења избора, када је крајњи рок да Комисија потврди и објави изборне резултате. Након тога, навео је, биће додијељени сертификати и почињу рокови за конституисање законодавних тијела власти.

Микић је објаснио да ЦИК изборне резултате не може објавити два дана након избора, јер је у Изборном закону БиХ другачије одређено.

Он је изразио чуђење због великог броја приговора и критика на рачун ЦИК-а, посебно политичких субјеката чији су представници били у бирачким одборима и који су направили грешке које сад Комисија исправља поновним бројањем да би се утврдили прецизни резултати.

Када је ријеч о регуларности избора, с обзиром на број поновљених бројања, Микић је истакао да поновљена бројања само доприносе регуларности.

- Избори су регуларнији са овим. Да нисмо ово исправљали, била би неслагања. Овај задатак обављамо да избори буду што регуларнији и тачнији - закључио је Микић.

Он је навео да ЦИК не може кривично прогонити одговорне у изборној администрацији за почињене пропусте, већ да је то у надлежности тужилаштава, којима је Комисија већ доставила неколико случајева. Према његовим ријечима, ЦИК има на располагању новчане казне и четворогодишњу забрану рада у бирачким тијелима.

- Најчешће се члановима и предсједницима бирачких одбора изричу казне од 300 до 500 КМ - рекао је Микић, и додао, да се новчане казне крећу до 1.000 КМ.

- У извјештају о изборима који смо дужни доставити Парламентарној скупштини БиХ навешћемо да избор бирачких одбора није био задовољавајући - додао је Микић.

Говорећи о неважећим листићима на овогодишњим изборима, Микић наводи да ће њихов тачан број бити познат кад буду утврђени и објављени изборни резултати.

Крајњи рок до када ЦИК треба да потврди и објави резултате овогодишњих општих избора је 11. новембар. 

Директор Главног центра за бројање Ермин Кос објаснио је да се поновно бројање врши, јер се на појединим бирачким мјестима јављају велике разлике између броја важећих гласачких листића и листића које су освојиле политичке странке.

- На овим изборима нема поновног бројања за Предсједништво БиХ и ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске, док су сви остали нивои били подложни грешкама - рекао је Кос.

Као могуће разлоге за неподударање података он је навео неискуство бирачких одбора, умор и намјерне грешке.