latinica  ћирилица
23/10/2014 |  11:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Киша и снијег задају проблеме у Аустрији

Олуја "Гонзало", јаке кишне и сњежне падавине задају проблеме широм Аустрије.

У мјестима Селден (покрајина Тирол) и Лех (Ворарлберг) призор је тренутно као усред зиме, пошто је у року од свега пар сати пало 150 центиметара снијега.

Јаке падавине у току ноћи и раног јутра изазвале су поплаве и проблеме у саобраћају и у покрајини Салцбург. Због тога је привремено био затворен и главниу аутопут, јер су возила проклизавала и испријечила се на путу. И у другим дијеловима ове покрајине падавине су изазвале колапс у саобраћају, пошто су оборена стабла препријечила пут.

У нижим предјелима падала је обилна киша која је поплавила бројне подвожњаке и подруме. Ватрогасци су имали пуне руке посла током ноћи на испумпавању воде која је продирала у куће.

У Тиролу су бројна домаћинства остала без струје, а и жељезнички саобраћај је у прекиду између Ландека и Блуденца. У саобраћајним удесима повријеђено је више особа, пошто су многи, и поред сњежних падавина, кренули на пут без зимске опреме.

На истоку земље олујни вјетар и даље задаје проблеме, па је тако у Бечу дувао брзином до 70 километара на час, у покрајини Бургенланд чак 80 километара на час, а на планини Семеринг и до 120 километара на час.