latinica  ћирилица
23/10/2014 |  10:38 | Аутор: Агенције

Међународни фестивал анимираног филма

Међународни фестивал анимираног филма "Бањалука 2014" свечано ће бити отворен вечерас у 20 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Заљубљеници у седму умјетност имаће прилику да до 28. октобра у такмичарском дијелу програма погледају 39 филмова из цијелог свијета у организацији Асоцијације за визуелне умјетности "Фениџ арт".

- Највише пристиглих филмова је из Хрватске, Русије, Пољске, Француске, Шпаније и САД. За главну награду ће се такмичити и два филма из БиХ, "Свакодневица" Игора Ђуровића и "Линџо" Јуринка Рајича. Аутори ових филмова ће бити гости фестивала - рекао је директор фестивала Горан Дујаковић.

Осим главног такмичарског програма, како је рекао за најбољи дјечији анимирани филм такмичиће се 13 филмова, а о побједницима ће одлучити трочлани жири у саставу: Ива Ћирић из Србије, Миодраг Манојловић из БиХ и Томислав Грегл из Хрватске.

- У оквиру програма панораме биће приказан 31 филм, међу којима и "Смед" Здравка Цвјетковића и Сабине Пезо из БиХ.

Сви наведени филмови су селектовани од укупно пристигла 425 филма из 42 државе свијета.

У пратећим програмима, посјетиоци ће имати прилику да погледају филмове с међународног фестивала "Trick" из Штутгарта од чега 10 за одрасле и шест за дјецу.

- Ту су и два програма анимираних филмова француског студија анимације "Folimage", као и традиционални програм на бањалучком фестивалу "Carton door 2014" као пресјек награђених анимираних филмова с најзначајнијих европских фестивала у којем партиципира и бањалучки фестивал анимираног филма - најавио је Дујаковић.

Ове године, као и претходних, на фестивалу ће бити представљен пети број стрип часописа "Parabellum".

- Он је издавачко чедо Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија". Настао је из чистог ентузијазма и огромне љубави према деветој умјетности - подсјетио је Дујаковић.

- Осим такмичарског програма, у фокусу фестивала ће бити "прича" о једном од најдуговјечнијих активних стрип цртача на свијету, Боривоју Довниковићу Борди. У сарадњи са Академијом умјетности из Бањалуке, биће уприличена изложба карикатура, а тим поводом биће приказан и дугометражни документарни филм "Бордо - вјечна стриповска младост"  - каже Горан Дујаковић.