latinica  ћирилица
23/10/2014 |  08:42 | Аутор: РТРС

Захлађење и обилније падавине

У Републици Српској и региону дошло је до наглог захлађења времена, уз сњежне падавине које су изазвале проблеме у саобраћају и дистрибуцији електричне енергије.
Обавезна зимска опрема - Фото: РТРС
Обавезна зимска опремаФото: РТРС

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити облачно и хладно вријеме с кишом, док ће у вишим подручјима падати снијег. Обилније падавине се очекују крајем дана, због чега је издао жуто упозорење за подручје Бањалуке, Приједора, Бихаћа и Тузле.
Очекивана количина падавина за 24 сата од 10 до 30, на сјеверозападу од 20 до 50 литара по квадратном метру, а на југу од два до осам литара.

На подручју општине Соколац, због сњежних падавина, струју нема више од 80 домаћинстава. Без струје су Ладовићи, Мичиводи, Бабине, Ишерић Брдо, Драпнићи, Шашевци и друга села. Струје од ноћас нема на 17 трафостаница, јер дрвеће, под теретом снијега, додирује електро-мрежу. Екипе су на терену и очекује се да би до краја дана требало да буду санирани сви кварови.

Снијег је синоћ интензивније падао у Источном Сарајеву, гдје су забиљежени повремени прекиди у напајању града струјом.

Без електричне енергије још је око 200 корисника у бијељинском насељу Патковача. Радници Електро-Бијељине успјели су синоћ да у кратком року у систем врате 6.800 потрошача, од 7.000 колико их је у Бијељини остало без струје, због квара на трафостаници Бијељина 1 у насељу Крушик.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју Сарајевско-романијске регије су проходни, а због сњежних падавина екипе "Романијапутева" су на терену, наводе надлежни. Приорити у чишћењу су оба путна правца према Јахорини, преко Пала и Требевића.