latinica  ћирилица
23/10/2014 |  08:06 | Аутор: РТС

Владавина Стефана Немање примјер мудре политике

Владавина великог жупана Стефана Немање примјер је мудре политике, каква је и данас потребна, рекао је предсједник Србије Томислав Николић.

"Искушења која је имао у настојању да обезбиједи самосталност Србије, његова храброст и одлучност у спољној политици, примјер су да велика дјела и богата заоставштина нису могући без велике личне жртве, одлучности, непоколебљивости и посвећености", рекао је предсједник Николић.

Предсједник Србије је, отварајући Међународни научни скуп Владар, монарх и светитељ: Стефан Немања – преподобни Симеон Мироточиви и српска историја и култура, указао да је Стефан Немања једна од најважнијих личности у цјелокупној српској историји и да је својом мудром "спољашњом и унутрашњом политиком, коришћењем правих прилика за пријатељство с великим силама успио да се овјенча титулом великог жупана".

"Створио је услове за утврђивање српске државности и проширење српских граница... Његовом заслугом Косово, Зета, Травунија, Захумље постадоше дијелови српске државе. Умио је вјешто да балансира између зараћених, извлачећи према приликама корист за себе, градећи тако темеље своје будуће моћне државе", рекао је Николић.

Оцијенио је да је Србија "девет вјекова касније суочена са сличним искушењима са којима је био суочен и Стефан Немања".

Николић је окупљенима у Ректорату Универзитета у Београду поручио да ће они који воде Србију учинити "све да Срби више никада не буду народ који свако може некажњено да прогони или прогна".

"И када нас присиљавају да се одрекнемо дјела свога бића оклеветани, уморни од сталне борбе, растргнути изнутра и споља, исмијани и проглашени истовремено и издајницима и националистима стојимо усправно јер сада је истина на нашој страни и помаже нам да не поклекнемо", рекао је Николић.


Предсједник је рекао да ничији интереси нису довољни да побиједе српски народ. "Можда се некима чини да смо поражени и понижени, али наша борба је праведна, а њихови најчешће биједни и економски интереси нису довољни да побиједе српски народ", рекао је Николић.

Српски патријарх Иринеј подсјетио је да су заслугом Стефана Немање српске територије постале Косово, Зета, Захумље, Неретљанска област.

"Овај скуп, враћајући нас у прошлост, настоји да открије и протумачи различите димензије српске историје и културе", истакао је патријарх Иринеј и додао да "трагајући за истином о светом Симеону, трагамо за разумијевањем његовог политичког визионарства".

Српски патријарх је нагласио да чињеница да се скуп одвија под патронатом цркве и државе "не оставља мјеста сумњи какав живот Србија данас треба да води". Стефан Немања је био велики жупан Рашке, родоначелник владарске династије Немањић и творац моћне српске државе у средњем вијеку.