latinica  ћирилица
22/10/2014 |  20:51 | Аутор: Агенције

Колико је безбједно јести буђаву храну?

Велика Британија годишње баци седам милиона тона хране и пића. Како бисте схватили колико је то хране замислите стадион Вембли препун хране.
Храна - илустрација - Фото: getty
Храна - илустрацијаФото: getty

Колико ове хране, чији је рок званично истекао, заправо још може да се једе? Новинар Би-Би-Си-ја Мајкл Мосли рјешио је да спроведе врсту експеримента, али уз безбједно вођење.

Заједно с доктором Патриком Хиком, рјешио је да направи оброк од хране којој је рок истекао. "Схватио сам да ће бити занимљив оброк када ми је Хик дао да обучем одјело против контаминације", пише Мосли за Би-Би-Си.

У обзир је долазила храна са ознакама "најбоље прије" и "продаје се до", али не и храна са тачним датумом као роком трајања. Прво су испитали чедар, исјекли су буђаве дијелове, посебно обраћајући пажњу на то да буђ не остане на ножу када се сјече небуђав дио и закључили су да је дио без буђи сасвим безбједан за јело.

Чедар и пармезан су суви сиреви, а да би се буђ ширила, потребна јој је влага, због чега када је ова намирница у питању не успијева да уђе дубље. Неки сиреви су намјерно "заражени" плавом буђи, која им даје укус.

Није свака буђ само пеницилин, сиреви који су побуђали врло је могуће да су заражени штетним бактеријама као што су листерија или салмонела.

Хљеб покривен плаво-бијелим буђавим дјеловима безбједан је за јело уколико се одстране ови дјелови. Када се испече, још је безбједнији, а проблематично је само када се појаве црне флеке на њему.

Старо поврће из замрзивача мекано и љигаво на додир је заправо прекривено мноштвом бактерија и није безбједно за коришћење, јер послије првих неколико сати могуће је добити грчеве и дијареју.

Воће најчешће траје дуже од поврћа због киселине која не дозвољава бактеријама да се размноже. Буђ коју пронађете на џему је безбједна и уколико је одстраните, џем се може јести.

Опрезност је важна када су јабуке у питању. Иако дјелује да могу да стоје врло дуго. чињеница је да ако постоји рупица, буђ их може уништити. Дешавала су се тровања соком од јабуке који садржи токсин звани патулин.

Буђави ораси су посебно опасни зато што се у њима размножава гљивица звала "Aspergillus flavus".