latinica  ћирилица
22/10/2014 |  20:34 | Аутор: РТС

Пољаци у славу „Википедији“

Први споменик у част „Википедије“ на свијету биће подигнут у Слубицама, на граници Пољске са Њемачком.

Јерменски вајар Михран Хакобјан је био инспирисан логоом саме Википедије, па споменик висок 1,7 метра и тежак 350 килограма представља четири човјека који на рукама придржавају велики глобус Википедије.

Споменик, стоји на постољу у облику папира, што је симбол поште Гутенбергу и открићу штампе. Свечано је откривен на тргу, близу високе школе „Колегијум Полоникум“ чији директор Кшиштоф Војчеховски је идејни отац тог споменика.

„Задивљујуће је било да су Пољаци као народ који броји једва 40 милиона све до 2010. године заузимали четврто мјесто по броју одредница. Више од нас су имале само енглеска, француска и њемачка језичка верзија“, рекао је Војчеховски.

Четири човјека требало је да представљају симбол четири језика са највише обрађених одредница, али пошто су се у међувремену активно у пројект Википедије масовније укључили Шпанци, Португалци и Италијани, сада четворка представља симбол четири стране свијета.

„Википедија има преко 30 милиона одредница, односи се на све сфере живота и учи нас како градити знање. Мислим да су Слубице као погранично мјесто у коме студирају млади преко 40 националности право мјесто за такав споменик“, истакао је градоначелник Слубица Томаш Ћишћевић. Википедија је као пројект покренута 2001. године, а данас има 287 језичких верзија. Она почетна, на енглеском језику, има преко 4,6 милиона одредница, што је тридесет пута обимније од најпознатије енциклопедије на енглеском језику - „Британике“.