latinica  ћирилица
22/10/2014 |  17:08 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Још једно вирусно обољење у Африци

Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорила је да се у Африци поново појавило марбург вирусно обољење (МВО), чији узрочник припада истој фамилији вируса као и ебола.
Епидемија - Фото: АП
ЕпидемијаФото: АП

Поводом пријаве првог потврђеног случаја обољевања од МВО у Кампали, Уганда, које је регистровано у септембру, СЗО је саопштила да је појава тог вируса "неуобичајена и неочекивана".

Посљедња епидемија марбург вирусног обољења, познатог као марбуршка вирусна хеморагијска грозница у Уганди је била од јула до августа 2012, са 20 случајева обољевања, укључујући девет смртних исхода, и тада није забиљежен ниједан случај у главном граду, Кампали.

Имајући у виду потенцијал ширења и високу стопу смртности која премашује 80 одсто, "епидемија МВО може да има озбиљан утицај на јавно здравље", наведено је у саопштењу СЗО које је на свом сајту пренио Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Епидемија МВО је риједак догађај, али вирусне хеморагијске грознице су група болести од посебног значаја за Међународни здравствени правилник из 2005.

На основу доступних информација о тренутној епидемији МВО, препорука СЗО је да се на територији Уганде ограничи путни и трговински саобраћај.

СЗО подсјећа да је ово обољење "први пут идентификовано 1967. године, током епидемије у Марбургу и Франкфурту у Њемачкој и у Београду у бившој Југославији".

Вирус се преноси директним контактом са крвљу, тјелесним течностима и ткивима инфициране особе, а обољење почиње изненадном појавом високе температуре, праћене изразитом малаксалошћу.

Ове године, први случај обољевања је здравствени радник код кога су се симптоми болести јавили 11. септембра, за вријеме рада у болници Менго у Кампали, а преминуо је 28. септембра.

До 10. октобра, идентификовано је свих 146 контаката овог пацијента који су праћени, од којих је "за сада 11 особа имало знаке и симптоме болести који могу да укажу на МВО".

"Узорци ових особа су тестирани и код свих је резултат теста био негативан. Узети су и секундардни узорци који се тестирају у Институту за испитивање вируса у Уганди", наведено је у саопштењу.

СЗО истиче да је "једна особа из контакта, погребник из Кеније, по повратку у Кенију развио симптоме, повишену температуру и кашаљ, али је лабораторијски тест на ебола вирус и МВО био негативан. Ова особа из контакта се и даље прати".

"И ебола и марбург вирус могу да изазову велике епидемије, као што је и у току епидемија еболе у Западној Африци", упозорила је СЗО.