latinica  ћирилица
22/10/2014 |  11:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Пол Сезан - 108 година од смрти

На данашњи дан се навршава 108 година од смрти једне од најзначајнијих личности француског и европског сликарства, савременика Ван Гога, Пола Гогена, Алфреда Сислија... чувеног Пола Сезана.

Данас познат по својим сликама пејзажа, портрета и мртве природе, за свог живота није сматран за великог умјетника и сусретао се са погрдама и увредама јер се разликовао од дотадашњих умјетника.

Сезан природу није представљао вјерно као његови савременици већ кроз игру свјетлости и сјенке придајући много пажње на структуру слике.

Пејзаже је поједностављавао на геометријске облике и употребљавао је неочекиване сјенке и због тога се може сматрати претходником кубизма, док су његови ликови без покрета, израза и мимике.

Његова умјетност је била нова, неуобичајена и несхваћена, а јавност је почела да воли његове слике тек када је превазишла мишљење да су некомплетне флеке на сликама.

Пошто је спојио боју и простор на нови начин у значајној мјери је утицао на сликарство 20. вијека.
Чувени умјетник је са поносом говорио: "једном јабуком желим да задивим Париз" јер је знао да се и сасвим обичним темама без икаквог естетичког садржаја може остварити велико сликарство.

Велики број његове мртве природе приказује обичне кухињске тањире, ћупове за воду, вазе, чиније и воће. Сматрао је да је сликање воћа најлакши начин за успостављање волумена, али и за наглашавање суптилне градација боја.

Као младић је похађао курсеве сликања, али није примљен у Школу лијепих умјетности у Паризу и након тога купује атеље у Паризу и посвећује се сликарству.

У граду свјетлости се упознао са Алфредом Сислијем, Огистом Реноаром и Клодом Монеом, међутим ни то му није помогло да се упише на Академију.

Када је имао 25 година почео је да прилаже своја дјела за Салон, али их комисији која је радила по конзервативним принципима академизма, није прихватила.

Слична одбијања је доживјела и група осталих импресиониста што их је подстакло да оснују свој Салон.

Сезан се са осталим импресионистима нашао на сусретима "Салона независних" 1863. године, гдје су његове слике по први пут изложене.

Година 1874. и 1877. излагао је на изложбама импресиониста, али су његова дјела несхваћена и постају извори подсмијеха критичара. Због тога се овај велики умјетник повукао, дистанцирао од својих пријатеља и вратио кући у Екс ан Прованс.

У свом родном граду  купио је атеље који није напуштао од 1900. године. У то вријеме, пробојем импресиониста, и он постаје познат.

Међутим, пар година касније, тачније 1906. године док је радио пао је у несвијест након чега је лежао неколико сати на јаком пљуску. Послије осам дана је умро од упале плућа.

Слике Пола Сезана данас се налазе у најзначајнијим музејима свијета, али су и честа мета крађе.

Прошле године је у Србији био скандал када је у Београду пронађена једна од његових слика "Дјечак у црвеном прслуку", као и још три украдене слике познатих импресиониста из Музеја задужбине Е. Г. Брлеа у Цириху.