latinica  ћирилица
22/10/2014 |  11:26 | Аутор: СРНА

Падавине прекидају бербу кукуруза

Нагла промјена времена, праћена кишом и снијегом, неће утицати на квалитет и род пољопривредних усјева, али ће одгодити радове на њивама, рекао је агрометеоролог Дејан Супић.
кукуруз - Фото: ТАНЈУГ
кукурузФото: ТАНЈУГ

"Оваква нагла промјена времена довешће до прекида припрема озимих култура и земљишта за јесењу сјетву пшенице и јечма, али и бербе кукуруза и соје", прецизирао је Супић.

Он истиче да је земљиште засићено водом и да се пољопривредни послови у наредних неколико дана неће моћи обављати, али да ће од викенда доћи до стабилизације времена и пораста температуре.

"Неће бити високе температуре као што је било током михољског љета, али се очекује да ће бити од пет степени у планинским до 15 степени целзијуса у вишим предјелима", рекао је Супић, који је руководилац Одјељења за агрометеорологију у Хидрометеоролошком заводу Српске.

Према његовим ријечима, киша од јутрос пада у великим количинама у Бањалуци, док се у послијеподневним часовима очекују још обилније падавине, а у вишим предјелима и снијег.

Он је додао да у Бањалуци температура нагло пада и да је јутрос у 6.00 часова износила 20 степени, а да је за три часа пала на шест степени.

"Ова температура биће, вјероватно, данас и нижа", каже Супић и додаје да на Козари тренутно пада снијег.

Према посљедњем мјерењу у 6.00 часова, највише кише је пало у Источном Дрвару, 22 литра по квадратном метру, у Мљечаници 18, Приједору 16, Рибнику и Бањалуци 15 и Мркоњић Граду 12 литара.