latinica  ћирилица
22/10/2014 |  11:08 | Аутор: AFP

Белгија рекордер по броју џихадиста

Белгија је у односу на број становника на првом мјесту у Европи по броју младих који су се придружили џихадистима у Сирији и Ираку, упозоравају данас званичници.

Рачуна се да је међу 3.000 Европљана који ратују на страни "Исламске државе" више од десет одсто белгијских држављана, углавном Мароканаца и Турака друге генерације.


Хари Бонте, градоначелник Виливордеа, малог града недалеко од Брисела са многобројном муслиманском популацијом, рекао је за агенцију АФП да вјерује да је само из његовог мјеста у џихад отишло 27 тинејџера, међу којима су и двије дјевојчице од 14 и 15 година.

Он је изјавио да иза тога стоји добро организована мрежа терориста који индоктринирају младе муслимане, а затим им преко Турске организују пут у Ирак и Сирију.

 - Само координисан рад цијеле заједнице, који треба да укључи родитеље, наставнике и вјерске лидере, може да спријечи овај тренд - сматра Бонте.


С друге стране, имам локалне џамије Мимун Акишу каже да мало тога може да учини да спријечи омладинце да оду у џихад када једном падну под утицај терористичке пропаганде.


- Они их маме видео снимцима џзихадиста који се наоружани возе у великим џиповима и изгледају као господари својих живота, а не кажу им да је иза свега прљави рат у коме је лако изгубити главу - рекао је он за АФП.


Акишу је објаснио да су мета џихадиста најчешће омладинци који имају проблема са дрогом и алкохолом и који су несигурни у свој идентитет.


- Понекад је довољно пар мјесеци за индоктринацију, а тада је касно да се било шта учини - рекао је он.


Белгија има нешто више од 11 милиона становника, од којих су преко десет одсто поријеклом Мароканци и Турци.