latinica  ћирилица
22/10/2014 |  08:34 | Аутор: Агенције

Најтоплији септембар од 1880.

Америчка Национална океанска и атмосферска администрација саопштила је да је овогодишњи септембар био рекордан у температурама. Са изузетком централне Русије, дијелова Канаде и Намибије, температуре су биле изнад уобичајених.

 

Прошли мјесец је био рекордан по температурама, како над копном, тако и над океанима још од 1880. године, откад се води оваква статистика, објавила је америчка Национална океанска и атмосферска администрација (НОАА).

Ово је био и 38. узастопни септембар са глобалном температуром изнад просјека за 20. вијек, истичу у НОАА. Наиме, просјечна прошломјесечна глобална температура изнад копна и океана је износила 15,72 степена целзијуса, што је 0,72 степена изнад просјека за претходни вијек, преноси АФП.

Са изузетком фебруара, сваки досадашњи мјесец у 2014. је био међу четири најтоплија откад се води статистика, при чему су мај, јун, август и септембар били рекордни, односно најтоплији у односу на исте мјесеце у посљедње 134 године, подаци су из извјештаја НОАА.

Са изузетком централног дијела Русије, неких области на истоку и сјеверу Канаде и једног мањег региона у Намибији, у свим осталим дијеловима свијета септембарска температура је била изнад уобичајене.

Рекордне септембарске температуре  регистроване су у великом дијелу сјеверозападне Африке, југоисточне Латинске Америке, југозападне Аустралије, дијеловима Блиског истока и неким регионима југоисточне Азије.

Глобална температура површине свјетских океана, у септембру је била за 0,66 степени целзијуса изнад просјека у 20. вијеку и највиша која је регистрована од 1880. Претходно, највише одступање од просјека у температури површине свјетских океана је износило 0,65 степени целзијуса и забиљежено је у августу ове године, напомиње НОАА.