latinica  ћирилица
21/10/2014 |  21:00 | Аутор: СРНА

Медицински отпад у Дервенти - Почела реализација мјера Инспектората

Почела је реализација мјера које је наложио републички еколошки инспектор да комплетан медицински отпад из круга предузећа "Прамат пласт" из Дервенте буде спакован и враћен хрватском предузећу "Типос ресурс", од којег је набављен, рекла је портпарол Републичког инспектората Душанка Макивић.

"Након истека рока који је дат, инспектор иде у контролу и то је у складу са Законом о инспекцијама не само у овом случају, већ у било којем другом случају", појаснила је Макивићева.

На питање да ли је могуће покретање тужби у овом случају, јер је увезен медицински отпад умјесто отпада за који је добијена дозвола ресорног министарства, Макивићева је одговорила да је то у надлежности полиције, јер еколошки инспектор не врши надзор на граници гдје су царински органи били дужни да провјере документацију, односно да ли оно што је наведено у царинској документацији одговара стварном стању пошиљке.

"Ако се испостави да неко увози једно, а да је на царинским папирима наведено нешто друго, онда царински органи по службеној дужности покрећу поступке", каже Макивићева.

Она је подсјетила да је Републичка еколошка инспекција извршила контролу у предузећу "Прамат пласт" у Дервенти и утврдила да је увезен отпад који није категорија отпада за који су они имали рјешење ресорног министарства.

Предузеће "Прамат пласт" из Дервенте имало је рјешење за увоз пластичне амбалаже за даљу прераду, а не за увоз медицинског отпада и, у складу с тим, републички еколошки инспектор наложио је да се комплетна пошиљка у року од 15 дана од дана пријема рјешења врати предузећу у Хрватској из којег је и допремљена.