latinica  ћирилица
21/10/2014 |  20:06 | Аутор: Агенције

Харис Чаушевић на поновљеном суђењу за терористички напад

Апелацино вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену осуђујућу пресуду против Хариса Чаушевића у случају терористичког напада на полицијску станицу у Бугојну. Пресуда је укинута због повреда првостепеног поступка.
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

Апелационо вијеће Суда БиХ наложило је ново суђење. Суд БиХ је 20. децембра 2012. године донио пресуду којом је Харис Чаушевић осуђен на максималну казну од 45 година затвора, док је другооптужени Насер Палисламовић  ослобођен по свим тачкама оптужнице.

Према измијењеној оптужници Чаушевић и Палисламовић су се у више наврата током 2010. године састајали у Бугојну и договорили да 27. јуна 2010. године у раним јутарњим сатима почине терористички акт постављањем импровизоване експлозивне направе на стражњи зид зграде Полицијске управе Бугојно и њеним активирањем изазову разорну експлозију.

У тој експлозији смртно је страдао полицајац Тарик Љубушкић, тешко рањена његова колегица Едина Хиндић, а лакше још пет полицајаца. Суд је потврдио да је причињена велика материјална штета на полицијској станици, околним зградама и аутомобилима.
Чаушевић је проглашен кривим за планирање, припремање и извршење овог терористичког напада.